Ny bog afslører detaljer fra valgnatten: Bill Clinton rasede, mens Hillary måtte sige undskyld

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hillary Clinton måtte foretage to opkald på valgnatten, hun nok helst ville have været foruden.

En ny bog, som Washington Post har læst, fortæller historien om valgnatten 8. november i fjor, da Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg.

Bogen hedder 'Shattered' eller 'Knust' på dansk, og er skrevet af de politiske reportere Jonathan Allen og Amie Parnes, som overværede Hillary Clintons aften. Den udkom på engelsk tirsdag.

De to reportere udgav i 2014 bogen 'HRC' - Hillary Rodham Clintons initialer - som handler om Hillary Clintons tid som udenrigsminister.

I 'Shattered' fortæller de to reportere, hvordan Hillary Clinton og hendes hold i New York troede på valgsejren langt ud på aftenen, men omkring klokken 19:45 fik Hillary Clinton ubehageligt nyt fra svingstaten Florida. Hun stod til at tabe den vigtige stat, og der var dermed meget lidt, der kunne forhindre Donald Trump i at vinde det amerikanske præsidentvalg.

Ifølge bogen blev Hillarys mand, den tidligere præsident Bill Clinton, rasende, da han fik nyheden. Hillary selv tog det mere roligt, mens hendes rådgivere begyndte at give hinanden skylden for nederlaget.

Bill Clinton ringede til sine venner, som ellers var inviteret til valgfest, og fortalte, at de ikke behøvede at komme til New York, for der var ikke noget at fejre.

Omkring klokken 23 begyndte Det Hvide Hus at ringe til Hillary Clintons folk for at få den demokratiske præsidentkandidat til at erkende nederlaget offentligt. Til trods for, at flere staters stemmetal var meget lige, ønskede præsident Barack Obama ikke at trække pinen ud med en rodet gentælling. Præsidenten var overbevist om, at løbet var kørt. Hillary Clinton havde tabt.

Men Hillary Clinton trak pinen lidt længere. Og først efter adskillige opkald fra præsidentens folk i Washington DC besluttede Hillary Clinton sig for at tage telefonen og sige ordene, hun aldrig troede, hun skulle sige: »Tillykke, Donald.«

Kort efter, at hun havde lykønsket Donald Trump, ringede Hillary Clinton til Barack Obama. Her var hun lige så kortfattet.

»Hr. Præsident. Undskyld,« lød ordene fra Hillary Clinton til Barack Obama.

Historien om Hillary Clintons aften blev ikke fortalt i vidt omfang, da de fleste medier i verden havde travlt med at fokusere på, at Donald Trump nu skulle være præsident i USA.

Men bogen fortæller ikke kun om aftenen, hvor det gik op for Hillary Clinton, at drømmen om at skulle være USAs første kvindelige præsident ikke ville blive til noget. Den fortæller også historien om, hvordan Hillary Clinton blev demokraternes præsidentkandidat efter en lang og indædt valgkamp med Bernie Sanders, og de efterfølgende debatter med Donald Trump.

Ifølge bogen var det meste af Hillary Clintons taktik for at vinde over Donald Trump baseret på, at den senere præsident var socialt uacceptabel og farligt ukvalificeret til jobbet. Taktikken slog som bekendt fejl, og 20. januar i år blev Donald Trump indsat som USAs 45. præsident.