Ny begmand til Pakistans pressede præsident

Pakistans tidligere premierminister, Nawaz Sharif, der blev væltet i et kup af landets nuværende magthaver, general Musharraf, kan vende til Pakistan. Det fastslår den pakistanske højesteret, der dermed endnu en gang undergraver Musharrafs position.

Pakistans tidligere premierminister Benazir Bhutto, er på vej tilbage i pakistansk politik i en alliance med den siddende præsidænt, Pervez Musharraf. Foto: Reuters og AFP Fold sammen
Læs mere

Pakistans Højesteret har endnu engang spillet med musklerne i den mere og mere anspændte styrkeprøve i det befolkningsrige og på mange måder problematiske muslimske land.

I går fastslog landets øverste domstol således, at Pakistans tidligere premierminister, Nawaz Sharif, kan vende tilbage efter syv år i eksil. Det er en begmand til Pakistans præsident, general Pervez Musharraf, der i 1999 væltede Nawaz Sharif i et kup og selv tog magten.

Højesteretsdommer Iftikhar Chaudhry sagde, at regeringen ikke har ret til at nægte den 57-årige Sharif at vende tilbage til Pakistan, og Nawaz Sharif kalder beslutningen for »en sejr for den demokratiske kamp«.

»Diktaturet har tabt, demokratiet og Pakistans forfatning har vundet. Dette er begyndelsen på enden for Musharraf,« sagde Sharif i går på et pressemøde i London.

Den tidligere premierminister har hele tiden arbejdet på at vende tilbage til Pakistan for at udfordre general Musharraf politisk. Men præsidenten har afvist med henvisning til, at han og Sharif indgik en aftale om, at Sharif kunne vende tilbage efter ti år. Men den aftale eksisterer ikke, hævder Sharif, der har klaget til Pakistans højesteret, som i går gav ham medhold.

At det netop er højesteretsdommer Iftikhar Chaudhry, der baner vejen for et muligt politisk comeback for Nawaz Sharif, gør forløbet ekstra dramatisk. Det var nemlig Chaudhry, som præsident Musharraf i marts forsøgte at afsætte efter beskyldninger om, at Chaudhry havde misbrugt sin stilling til blandt andet at skaffe sin søn en fremtrædende stilling i politiet.

Præsident Musharraf blev dog beskyldt for at have fjernet Chaudhry, fordi chefdommeren ikke ville godkende en lovgivning, der sikrede, at præsidenten kunne lade sig genvælge af parlamentet og samtidig fortsætte som hærchef. Afskedigelsen førte til omfattende demonstrationer, og i sidste måned genindsatte højesteret Chaudhry i sit embede.

Prekært tidspunkt
Beslutningen om at Nawaz Sharif kan vende tilbage, kommer netop som Pakistan er ved at forberede sig på et parlamentsvalg, der ventes inden for de kommende måneder, medmindre præsident Musharraf erklærer undtagelsestilstand.

Det kan Musharraf være fristet af, da der også spøger en anden tidligere, men eksileret premierminister i den politiske kulisse. Det er Benazir Bhutto, der har forhandlet med Musharraf om en aftale, der indebærer, at hun får lov til at vende tilbage til sit politiske liv i Pakistan og til gengæld støtter en forfatningsændring, så Musharraf kan fortsætte som præsident.

Aftalen, der diskret støttes af USA, er endnu ikke indgået, og som det fremgik af Berlingske Tidende for nylig, vil Højesteret formentlig forsøge at blokere en sådan studehandel.

Den mere og mere spændte politisk situation i Pakistan overvåges nøje i omverdenen, da Pakistan har afgørende indflydelse på udviklingen i nabolandet Afghanistan. Men også fordi Pakistan har atomvåben, som mange frygter skal falde i hænderne på landets magtfulde islamister.