Nu vil Tyskland have styr på afviste asylansøgere

Nye udrejsecentre skal sætte de tyske udlændingemyndigheder i stand til at tilbageholde og sende flere afviste asylansøgere ud af landet. Godt 226.000 udlændinge med udrejsepligt opholder sig i Tyskland.

ARKIVFOTO: Berlin-angriberen Anis Amri var afvist asylansøger, men undgik udvisning fra Tyskland. Nu vil Tyskland bygge flere udrejsecentre med tvangshold. Fold sammen
Læs mere
Foto: BKA / HANDOUT

BERLIN: Afviste asylansøgere, der går under jorden og dermed undgår udvisning, er et voksende problem for de tyske udlændingemyndigheder.

Indenrigsministeriet i Berlin vurderer, at godt 226.000 udlændinge med udrejsepligt, herunder afviste asylansøgere, i øjeblikket opholder sig i Tyskland. Godt 72 pct. er på tålt ophold.

Men Tyskland har blot 400 pladser fordelt på seks udrejsecentre, hvor udlændinge med udrejsepligt kan tilbageholdes, skriver avisen Die Welt.

Derfor vil flere tyske delstater nu bygge flere udrejsecentre, hvor afviste asylansøgere, der ikke frivilligt ønsker at forlade Tyskland, kan fængsles, indtil de bliver vist ud af landet. I Tyskland har delstaterne ansvar for udvisning af afviste asylansøgere og andre udlændinge med udrejsepligt. Flere delstater har inden for de seneste år lukket udrejsecentre, hvor afviste asylansøgere' kan tilbageholdes.

Men det har vist sig at skabe problemer. For manglende muligheder for at tilbageholde afviste asylansøgere i de udrejsecentre har i flere tilfælde ført til, at asylansøgerne er gået under jorden, skriver Die Welt.

I april i år gik en udvisningsdømt asylansøger fra Makedonien under jorden i Nordrhein-Westfalen efter at være blevet sat på fri fod af myndighederne, fordi ingen udrejsecentre i Tyskland havde ledige pladser.

I begyndelsen af maj skete det samme, da myndighederne i Slesvig-Holsten måtte opgive at finde en plads i et udrejsecenter til en udvisningsdømt albaner.

Beslutningen om at udbygge kapaciteten for udrejsecentre i delstater som Bayern, Nordrhein-Westfalen og Baden-Württemberg hilses derfor velkommen i indenrigsministeriet.

»Efter indenrigsministeriets opfattelse er det ikke urealistisk, at der kan opstå behov for et firecifret antal pladser i udrejsecentrene«, siger en talskvinde for ministeriet til Die Welt.

»Fra de delstater, der er ansvarlige for at gennemføre udvisninger hører vi igen og igen rapporter om, at der ikke bliver søgt om tilladelse til at placere folk i udrejsecentre, fordi det ikke kan garanteres, at udvisningerne bliver gennemført.«

Knivangriber undgik udvisning
Problemerne med afviste asylansøgere er kommet på dagsordenen i Tyskland efter et blodigt knivattentat i Hamborg.

I fredags dræbte en 26-årig afvist asylansøger en 50-årig mand og sårede syv andre med en 20 cm lang køkkenkniv i et supermarked i Hamborg-bydelen Barmbek. Manden havde forinden udvist islamistiske sympatier.

Spiegel kunne tirsdag berette, at udlændingemyndigheden Bundesamt für Migration und Flüchtlinge begik en væsentlig fejl i 2015, da medarbejdere med blot en enkelt dag overskred en frist og dermed ikke kunne sende Ahmad A. tilbage til Norge, hvor den palæstinensiske mand først havde søgt om asyl. På daværende tidspunkt var Ahmad A. ikke kendt af myndighederne som islamistisk sympatisør.

Den oversete frist skyldes overbelastning i tiden omkring flygtningekrisen forklarer en talsmand for udlændingemyndighederne til Die Welt.

»Det skete på et tidspunkt, hvor der allerede var kommet et forhøjet antal asylansøgere til Tyskland, og hvor udlændingemyndighederne stod over for de alment kendte udfordringer«.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland