Nu vil New Zealand ændre våbenlovgivningen: Det var for let for terroristen at skaffe våben

En reform af New Zealands våbenlovgivning er undervejs inden for ti dage, forklarer premierministeren på et pressemøde mandag morgen dansk tid.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, er klar til at ændre landets våbenlovgivning, efter at 50 muslimer fredag blev dræbt i et terrorangreb i Christchurch. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Lintott

New Zealands kabinet står forenet.

Selv om det hverken lykkedes i 2005, 2012 eller 2017, er de newzealandske politikere denne gang enige om, at landets våbenlovgivning skal strammes betydeligt, skriver CNN.

Efter fredagens terrorangreb i Christchurch, hvor 50 muslimer blev dræbt af en 28-årig hvid gerningsmand – formentlig ved navn Brenton Tarrant – skal det nu være væsentligt sværere for newzealænderne at anskaffe sig våben, har premierminister Jacinda Ardern annonceret.

De nye ændringer i lovgivningen vil blive præsenteret om ti dage, skriver australske ABC News.

Søndag fortalte Jacinda Ardern til pressen, at stramninger af våbenlovgivningen stod øverst på dagsordenen, når kabinettet igen skulle samles mandag morgen. Og allerede mandag – newzealandsk tid – forklarede hun, at de newzealandske parlamentarikere var nået til enighed om en principaftale.

»Vi har taget en beslutning som regering. Vi står sammen,« forklarede hun på pressemødet og forklarede herefter, at de ville vedtage ændringerne og præsentere, præcis hvad de går ud på, om ti dage.

Søndag henviste premierministeren til, at en ændring i våbenlovgivningen kunne blive, at det ikke længere skulle være muligt for newzealændere at få adgang til semiautomatiske våben, skriver The Guardian.

»Vi kan ikke lade os afskrække fra at gøre det arbejde, som vi bliver nødt til, når det gælder vores våbenlovgivning i New Zealand. Den skal ændres,« forklarede premierministeren på en pressekonference søndag ifølge The Guardian.

Den 28-årige terrorist, der fredag livestreamede sit blodige angreb på to moskeer i Christchurch, dræbte 50 muslimer og sårede yderligere 34 personer, som stadig er indlagt på hospitalet. Han havde selv licens til sine våben og ejede angiveligt fem semiautomatiske skydevåben, som normalt har syv skud i magasinet, skriver Ritzau.

Gerningsmanden brugte dog to våben under terrorangrebet, som havde magasiner med mere end syv skud, forklarede premierministeren på sit pressemøde mandag. Det skyldtes formentlig, at han på ulovlig vis havde ændret på våbnene, så de kunne affyre længere salver, inden de skulle lades igen, skriver Ritzau.

Den 28-årige hvide nationalist havde i et manifest bestående af konspirationsteorier og fremmedfjendske påstande forklaret, at han blandt andet var inspireret af den højreorienterede terrorist Anders Behring Breivik, som i 2011 dræbte 77 personer på norske Utøya.

Manifestet sendte han til premierministerens kontor, blot få minutter inden han angreb Al Noor-moskeen i Christchurch.

»Jeg var en af de mere end 30 modtagere, som manifestet blev sendt til, ni minutter inden angrebet fandt sted. Det indeholdt ikke nogen placering eller specifikke detaljer (om angrebet, red.),« fortalte Ardern på pressemødet ifølge The Guardian.

Hun har nu nedsat en kommission, som skal undersøge forløbet forud for terrorangrebet, og om de newzealandske myndigheder kunne have gjort mere for at hindre det.