Nu vil Merkel også bruge hæren til terrorsikring

Den tyske regering vil gøre det lovligt at bruge soldater til indenrigs-opgaver, som hidtil har været forbeholdt politiet. Merkel vil også gøre det nemmere for Tyskland at deltage i militære aktioner i udlandet.

Angela Merkel vil bruge tyske tropper til terrorsikring i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAY NIETFELD

Herhjemme har spørgsmålet foreløbig ført til en ordkrig mellem Zenia Stampe og Søren Pape, og længere sydpå er også tyskerne gået i gang med at diskutere, om hæren i højere grad skal kunne sættes ind på hjemlig jord.

Den tyske regering vil gøre det nemmere at bruge »Bundeswehr« til opgaver, som i dag ganske enkelt er ulovlige at bruge hæren til i Tyskland, medmindre landet er erklæret i undtagelsestilstand.

Men det skal være muligt at bruge tyske soldater til overvågning og sikring af terrormål på tysk jord, før det er kommet så vidt. Det fremgår af et arbejdspapir, som er udarbejdet af CDU-leder Angela Merkels sort-røde koalitionsregering med socialdemokraterne.

»Både karakteren af og udviklingen i såvel aktuelle som fremtidige sikkerhedspolitiske trusler gør det nødvendig med ændringer, så de væbnede styrker kan få et klart grundlag for at yde et aktivt bidrag til at sikre statens sikkerhed i grænseområdet imellem den indre og den ydre sikkerhed,« lyder det i regeringens arbejdspapir.

Det skriver avisen Süddeutsche Zeitung, som har fået adgang til at se den nye hvidbog om den fremtidige sikkerhedspolitik og brug af hæren. Hvidbogen, »Weißbuch 2016 zur Sicherheitspolitik und zur Zukunft der Bundeswehr« er den første i 10 år af sin art, og den beskriver også et ønske hos regeringen om at gøre det nemmere at lade tyske soldater deltage i udenlandske operationer.

»Vi har i den senere tid set et stigende antal operationer og missioner, som kræver hurtig og konsekvent indsats,« hedder det i dokumentet. Men det bliver stadig vanskeligere at »holde sig inden for et bundet system af gensidig kollektiv sikkerhed«. Her henvises til den tyske Forfatningsdomstols retspraksis, hvor Bundeswehrs deltagelse i udenlandske militære opgaver kun er mulige, hvis Forbundsrepublikken gør det som deltager i et overordnet sikkerhedssamarbejde som NATO eller FN.

Men regeringen mener ifølge hvidbogens tekst, at der vil blive mere behov for  »ad hoc samarbejder mellem enkelte stater«.

»Og set i lyset af Tysklands øgede sikkerhedspolitiske ansvar,« ønsker regeringen at ruste sig til at »at løfte også disse udfordringer«, lyder det i hvidbogen ifølge Süddeutsche Zeitung..