Nu taler italiensk overlæge om München-teorien: Var Norditaliens patient nul en tysker?

Mens coronavirussen har ramt Norditalien særlig hårdt, er en læge nu begyndt at tale om, hvor han mener, den kom fra. Han kalder det for en »tysk-kinesisk« virus.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Professor Massimo Galli, infektionsmedicinsk chef på et hospital i Milano, har en teori:

Coronavirussen kom ikke til Italien fra Kina. Den kom fra Tyskland. Eller rettere: München. Derfra spredte den sig fra en tysk autoforhandler til Italien, der nu er det hårdest ramte land i verden.

Teorien kalder han for München-teorien, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung, og selv om der er flere huller i teorien, har flere og flere italienere tilsluttet sig den. Det er nemlig stadig uklart, hvem der egentlig var Italiens patient nul.

I slutningen af januar blev en tysk medarbejder hos Webasto, en tysk autoforhandler, der sælger reservedele i hele verden, testet positiv for coronavirus.

Han havde en uge forinden været i tæt kontakt med en af sine kolleger fra Webastos afdeling i Wuhan – coronavirussens første epicenter i Kina – da de to mødtes på virksomhedens hovedkontor i Stockdorf nær München, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Den italienske overlæge mener, at smitten derfra kan være blevet transporteret ind på én af Webastos andre afdelinger i Italien kort efter – selv om Webasto afviser at kende til nogen medarbejderrejser, der skulle have fundet sted fra hovedkontoret til Italien i den periode.

Webasto har to kontorer i Italien: et i Turin i Piedmont og ét i Bologna. Begge grænser op til den norditalienske region Lombardiet, hvor coronavirussen først brød ud i Italien omkring 20. februar. Og dét kan ikke bare være et tilfælde, mener lægen.

Han mener, at virussen kom fra Tyskland og blev spredt i fire uger i Italien, inden den blev opdaget på et provinshospital i Lombardiet 20. februar. Da blev Italiens patient ét, en 38-årig mand, som formentlig har smittet både sundhedspersonale og familie, nemlig diagnosticeret med coronavirussen.

Siden er knap halvdelen af alle landets coronatilfælde registreret i Lombardiet, og to tredjedele af alle italienske coronadødsfald har fundet sted i regionen, der nu kæmper hårdt for at finde plads til patienter på hospitalernes intensivafdelinger.

Hvordan det kom dertil, er stadig uklart. Men lægen fra Milano er ikke den eneste, der har teorier om, hvem der er ansvarlig for coronavirussens udbredelse.

Overalt i verden er spillet om sorteper nu gået i gang. I Bahrain beskylder man således Irans præstestyre for bevidst at sende smittede personer ud i verden, og i Iran beskylder man modsat »fremmede magter« for at have plantet virussen i landet. I USA har præsident Donald Trump placeret skylden hos både Kina og europæerne, der nu nægtes indrejse.