Nu tager kandidaterne spenderbukserne på

Både Obama og Romney åbner nu deres økonomiske sluser frem mod præsidentvalget 6. november. Begge kandidater vil sætte ind i svingstaterne, og emnerne vil falde på økonomi og velfærd, vurderer ekspert.

Foto: BRIAN SNYDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om to månederne skal amerikanerne vælge, om de vil have demokraten Barack Obama eller republikaneren Mitt Romney som præsident. Og med så kort tid til det store slag åbner begge kampagner nu helt op for de økonomiske sluser. Foruden masser af tv-reklamer, tager kandidaterne på turné i hele landet - dog først og fremmest til de stater, hvor det gælder, nemlig svingstaterne som eksempelvis Florida, Colorado og Ohio. Her skal de holde taler og så vidt muligt forsøge at få tv-tid.

Ifølge lektor Jørn Brøndal, der er leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, bliver det en ideologisk orienteret valgkamp.

- Oprindeligt regnede mange med, at det ville blive en valgkamp, hvor parterne ville svine hinanden til, men det at Mitt Romney valgte en ideolog som Paul Ryan til vicepræsidentkandidat, betyder, at man får en kampagne, hvor det bliver de store spørgsmål om økonomi og velfærd, der kommer i centrum, fortæller Jørn Brøndal.

Eksempelvis er republikanernes nuværende retoriske spørgsmål til den amerikanske befolkning: Har du det bedre i dag end for fire år siden?

- Netop det handler meget om økonomi og om, hvordan folk går og har det, påpeger Jørn Brøndal og tilføjer, at vicepræsident Joe Biden i øvrigt fandt på et Obama-svar, nemlig: Osama Bin Laden er død, General Motors lever.

Yderligere bliver der fokus på beskæftigelse og på velfærdsstatens fremtid, herunder det meget populære program Medicare, som er et sundhedsprogram for de ældre i det amerikanske samfund.

- Demokraterne vil sige, at republikanerne vil privatisere Medicare, hvilket er noget, der virkelig kan skræmme mange folk, der er på vej mod pensionsalderen. Omvendt vil republikanerne hævde, at de faktisk er i gang med at redde det, fortæller Jørn Brøndal.

Emner som abort, homoseksualitet og immigranter kan også få en betydning, men her vil republikanerne sandsynligvis forsøge at slå bremsen i efter nogle pinlige sager om politikere, der har været ude med budskaber om kvinders ret til at råde over deres egen krop, vurderer lektoren.

- Omvendt synes demokraterne, det er fint, hvis man får nogle af de her slagsmål, fordi de mener, det udstiller hvor ekstreme, de opfatter republikanerne som værende, siger han.

Fredag kom den amerikanske beskæftigelsesrapport for august. Den viser, at arbejdsløsheden er faldet til 8,1 procent fra 8,3 procent. Økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed, så tallene var positive for Obama-lejren.

- Det havde været skidt, hvis der ligefrem var en negativ udvikling, men det hele forbliver lidt usikkert. Jeg tror såmænd også, at udviklingen i Sydeuropa i disse dage kan holde begge præsidentkandidater vågne om natten, påpeger Jørn Brøndal.