Nu står der ikke længere »EU« på britiske pas

Selvom brexit er blevet udsat, og Storbritannien derfor fortsat er medlem af EU, er »EU« nu blevet fjernet fra det britiske pas.

Til højre ses det originale blå pas, som briterne i sin tid skiftede ud med det røde EU-pas. Det blå pas vil igen blive indført efter brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

I Storbritannien er de nu begyndt at udstede britiske pas uden »EU«-mærkatet på trods af, at briterne fortsat er medlem af EU. Det skriver The Guardian.

De nye britiske pas er blevet udarbejdet efter brexit-afstemningen den 29. marts, som man mente ville føre til en aftale. Men premierminister Theresa Mays brexitaftale blev afvist af Underhuset, og hun arbejder nu på at få en ny aftale på plads, som der igen skal stemmes om. Storbritannien er derfor stadig fuldgyldigt medlem af EU.

Susan Hindle Barone var en af de første, der modtog det nye pas.

»Jeg var i chok, fordi vi ikke har forladt EU endnu. Jeg gik ud fra, at vi ville få det samme gamle pas. Det er ikke det, det handler om, men det er det første tydelige tegn på, at vi forlader EU,« siger hun til The Guardian og skriver i en kommentar til sit Twitter-opslag, at ændringen gør hende »rasende«.

Det første trin i regeringens plan

Det britiske indenrigsministerium, The Home Office, har meldt ud, at de nye pas er en del af en »redesignsproces« i to stadier – først fjerner de »EU« fra passet, derefter vil de røde pas blive skiftet ud med de blå pas, Storbritannien havde, før briterne i sin tid blev medlem af EU. De blå pas bliver udstedt fra slutningen af 2019.

»Røde pas uden ordene »EU« på forsiden vil blive introduceret fra d. 30. marts,« skriver de i udmeldingen.

»Pas med ordene »EU« vil fortsat blive udstedt i en kort periode efter denne dato. Du vil ikke kunne vælge, hvorvidt du får et pas, hvor der står »EU«, eller et pas uden disse ord,« skriver de og slår fast, at EU-pasene vil holde helt op med at blive udstedt, når Storbritannien har forladt EU.

Beslutningen om at genoplive det gamle, blå britiske pas er blevet et symbol på den britiske regerings løfte om at »tage kontrollen tilbage« efter valget i 2017, på trods af, at Theresa May tabte sit flertal.