Nu skal Vestager høres – har hun et ømt punkt?

Tirsdag eftermiddag er det danske Margrethe Vestagers tur til at blive grillet i sin kommissærhøring. Ingen forventer, at danskeren vil få store besværligheder med at parere spørgsmålene, men helt uden ømme punkter hun ikke.

Margrethe Vestager skal tirsdag eftermiddag igennem sin høring i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Det hvide flag er hejst i Bruxelles, tweetede en Financial Times-journalist mandag, og få vil ånde mere lettet op over den nyhed end danske Margrethe Vestager.

Tirsdag eftermiddag er det den danske politikers tur til at blive grillet af angrebslystne parlamentarikere, men alt tyder på, at det vil blive over et lavere blus end hidtil forventet.

Forhistorien først: Det hvide flag er her et udtryk for, at de tre store politiske grupper i Europa-Parlamentet: EPP (den konservative gruppe), S&D (socialdemokraterne) og Forny Europa (de liberale) er blevet enige om en våbenhvile, der umiddelbart freder de tilbageværende kommissærkandidater.

De tre grupper har sammen flertal i parlamentet, som skal godkende den samlede kommission, som tyske Ursula von der Leyen har nomineret.

Fredsaftalen kommer efter en dramatisk uge i Bruxelles, hvor der blev taget hul på kommissærhøringerne. To kommissærkandidater – den ungarske og rumænske – blev begge væltet, inden høringerne overhovedet kom i gang, og tre andre kandidater – den svenske, polske og franske – er foreløbig blevet bedt om at svare på ekstra spørgsmål. Den polske skal endda igennem en ny høring, før parlamentarikerne eventuelt kan godkende ham.

Vandtætte skotter

Alt det til trods vil Margrethe Vestager alligevel skulle forholde sig til en byge af skarpe spørgsmål. Som bekendt er den tidligere økonomi- og indenrigsminister nomineret til at blive ledende viceformand med ansvar for det digitale, ligesom hun fortsætter som konkurrencekommissær i Ursula von der Leyens kommission.

»The commissions new supremo« kalder Financial Times hende, mens franske Le Monde har døbt Vestager »commissaire ultrapuissante«, den ultramagtfulde kommissær.

Bag de storladne titler gemmer der sig også en potentiel interessekonflikt, som parlamentarikerne forventeligt vil bore i, og som umiddelbart synes at være det eneste ømme punkt hos danskeren.

For hvordan kan man med den ene hånd håndhæve konkurrenceloven og stange milliardbøder ud til amerikanske techvirksomheder, og med den anden hånd gøde jorden for, at EU selv får skabt succesfulde techselskaber?

Margrethe Vestager vil givet garantere, at der vil være vandtætte skotter mellem de to direktorater, og at der ikke er nogen interessekonflikt.

Derudover vil der formentligt også være interesse for, hvordan danskeren planlægger at tænke en grøn omstilling ind i sit nye område, ligesom danskeren måske vil blive afkrævet svar på sit syn på så forskellige emner som kunstig intelligens, 5G og dataetik.

Høringen starter klokken 14.30 og vil vare cirka tre timer. Berlingske liveblogger fra stedet.

Michael Alsen er Berlingskes EU-korrespondent