Nu skal valgsvindlen kulegraves

Præsident Trump mener, at der blev svindlet i stort omfang ved valget og forlanger det undersøgt.

EPA/Chip Somodevilla / POOL (AFP-OUT) Fold sammen
Læs mere
Foto: Chip Somodevilla
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trumps udtalelser om, at der var svindlet med millioner af falske stemmesedler ved valget i november, skal nu undersøges af en kommission.

Trump meddelte i går, at to delstaters stemmesedler skal undersøges for én gang for alle at afgøre, om der overhovedet var tale om stemmefusk, og hvor omfattende svindlen i givet fald var.

Trumps udtalelser har vakt bekymring både blandt demokrater og republikanere, fordi tidligere undersøgelser viser, at der ikke har været tale om valgsvindel ved hverken dette eller tidligere præsidentvalg.

»Det er en alvorlig sag, når den amerikanske præsident går ud med en sådan oplysning om, at der har været valgsvindel. Det skal undersøges«, siger flere republikanske politikere. Andre er mere direkte i deres kritik af Trump. Den republikanske senator Lindsey Graham sagde i går til CNN, at Trump »skal stoppe med de påstande«.

»Det undergraver tilliden til ham og hans muligheder for at regere,« mener Graham, som sagde, at intet tyder på, at der har været svindel nogen steder i valgsystemet.

Ingen stemmer fra de døde

Når Trump taler om to stater i et tweet, hans sendte ud i går, går det formentlig på en undersøgelse af hans påstande om, at folk, der bor i én stat, lod sig registrere som vælgere i en anden stat. Og han har tidligere sagt, at stemmerne i staterne Californien, New Hampshire og Virginia, som alle blev vundet af den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, skal tælles igen.

Om han stadig mener det, vides ikke med sikkerhed. Men grunden til, at Trump modsat mange andre – inklusive folk i hans egen stab – mener, at der har været svindlet, er, at Hillary Clinton samlet fik 2,8 millioner flere stemmer end ham. Han endte imidlertid med at vinde præsidentposten, fordi hans stemmetal var højest i de stater, der gav mange valgmansstemmer.

Men Trump overraskede alle ved i forgårs i Kongressen igen at bringe valgsvindlen op. Kongresmedlemmerne var overraskede over, at det stadig spøgte i hans bevidsthed som et nederlag af de helt store, at han ikke kunne slå Clinton på stemmetal. Ingen havde ventet, at han ville bringe det op ved en lejlighed, hvor man var i arbejdstøjet og skulle drøfte emner som økonomi, skat, immigration, muren mod Mexico og mange andre ting.

Trumps talsmand bekræftede i går, at Trump stadig tror, at mindst tre millioner stemmer var forfalskede, og han har hæftet sig ved en undersøgelse foretaget af Pew Center, som godtgjorde, at det tager lang tid, før folk, der er døde, bliver fjernet fra valglisterne. Men Pew Center har ikke på den baggrunde konkluderet, at de »døde« stemte. Tværtimod har undersøgelser vist, at der ikke foregår noget ulovligt og slet ikke i det omfang, som Trump nævner.

Trump mener også, at mange af de, der stemte, opholder sig ulovligt i USA. Det er der heller ingen beviser for, men fordi præsidenten selv nævner et tal på mellem tre og fem millioner ulovlige stemmer, skal det undersøges.

»Vi er nødt til at komme til bunds i det, for påstandene underminerer demokratiet og skader ikke bare præsidentvalget, men også alle andre valg«, siger republikanske kommentatorer.