Nu skal Scandinavian Star-brand granskes

Nu skal en kommission gennemgå ulykken på Scandinavian Star, der kostede 159 mennesker livet, da færgen brændte for 15 år siden.

Det brændende Scandinavian Star Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: Et flertal i Norges Storting har tirsdag besluttet at genåbne sagen om færgen Scandinavian Star, der brød i brand natten til 7. april 1990, hvilket kostede 159 mennesker livet. I flere år har de efterladte kæmpet for en parlamentarisk undersøgelse af sagen, og nu får de deres ønske opfyldt. Det skriver den norske nyhedshjemmeside VG.no.

»Vi er lettede, helt klart. Det er utrolig godt, at det her sker, men det er kun første skridt,« siger Jan Harsem, der er med i en støttegruppe oprettet efter ulykken, til VG.no.

Tirsdag blev det besluttet at lave en ny granskning af myndighedernes håndtering af branden på færgen, der sejlede mellem Oslo og Frederikshavn. Det norske Arbejderparti signalerede allerede i begyndelsen af januar, at de ønskede at nedsætte en kommission til at se på færgebranden. De ville ikke vente på, at politiets efterforskning bliver færdig.

Politiet genåbnede sagen i juni 2014, efter at Rigsadvokaten havde givet sit samtykke. Politiets efterforskning fokuserer hovedsageligt på, om færgen blev sat i brand som en del af et forsøg på forsikringsbedrageri.

Efter branden i 1990 blev efterforskningen opdelt mellem de tre skandinaviske lande. Danmark efterforskede skibets ejer- og forsikringsforhold og skibets sødygtighed, Sverige efterforskede brandslukningen og de tekniske forhold, mens Norge efterforskede branden og dens umiddelbare årsag.

Den norske efterforskning pegede dengang på, at branden var påsat, og at brandstifteren højst sandsynligt var en dansk lastbilchauffør, som selv døde i branden. Derfor blev der ikke rejst en straffesag.

Siden har det vist sig, at der flere timer efter den første brand opstod en ny og kraftig brand, som hærgede færgen i flere døgn. Da den brand opstod, havde den danske lastbilchauffør ligget død af kulilteforgiftning i sin kahyt i flere timer.

Kommissioner kan bidrage til at finde frem til sandheden i en kompleks sag. En kommission kan desuden afdække fejl og mangler og finde ud af, hvem der er de ansvarlige.