Nu skal nogle af Assads mulige torturbødler for første gang for en dommer

To anholdelser i Tyskland kan bane vejen for de første retssager mod medlemmer af det syriske regime.

En syrisk mand viser sporene fra tortur på sin ryg, efter at han blev løsladt fra et af regeringens fænglser i 2012. Amnesty vurderer, at mindst 17.000 fanger er blevet dræbt eller døde af tortur i de syriske fængsler, siden krigen begyndte i 2011.   Fold sammen
Læs mere
Foto: JAMES LAWLER DUGGAN/AFP

To tidligere medlemmer af Syriens hemmelige politi er blevet arresteret i Tyskland mistænkt for at have tortureret tusindvis af oppositionsmedlemmer i de berygtede syriske regeringsfængsler.

Det er ikke en lille nyhed.

Anholdelserne kan nemlig bane vejen for de første retssager nogensinde mod højtrangerende medlemmer af den syriske diktators, Bashar al-Assads, regime.

Og ikke nok med det. Da Rusland og Kina blokerer i FNs Sikkerhedsråd for muligheden for at stille den syriske præsident for den internationale krigsforbryderdomstol, kan retssagerne også meget vel blive den eneste mulighed for at holde den syriske regering ansvarlig for de veldokumenterede forbrydelser mod menneskeheden, vurderer flere menneskerettighedsorganisationer.

To af de anholdte mænd har boet i Tyskland siden 2012 og er anklaget for at være ansvarlige for henholdsvis at torturere og bringe fanger til de berygtede syriske fængsler.

Den ene er mistænkt for at beordre den systematiske tortur, før han i 2012 deserterede, rejste til Jordan og siden fandt sin vej til Europa – sandsynligvis som flygtning. Den anden arbejdede ifølge den tyske anklagemyndighed på et checkpoint i forstæderne til den syriske hovedstad Damaskus, hvor der typisk blev arresteret omkring 100 om dagen, og han havde til opgave at bringe dem hen til fængslerne.

En milesten

FN og andre organisationer har de seneste år øget bestræbelserne på at samle beviser, der kan hjælpe anklagere med at placere ansvaret på forbrydere fra Syriens otte år lange krig. Men indtil nu har der kun været retssager mod lavere rangerende medlemmer af forskellige oppositionsgrupper, som er flygtet til Europa, skriver The New York Times.

Nu er det for første gang Assads mænd, der sidder på anklagebænken.

»Det er en milepæl. Vi er nu et kæmpe skridt tættere på at se ledende medlemmer af Assads regime blive holdt juridisk ansvarlige,« siger Kristyan Benedict fra Amnesty International til The Independent.

Et konservativt skøn lyder, at over 17.000 mennesker er døde i de syriske fængsler på grund af tortur, henrettelse eller mangel på medicinsk hjælp. Yderligere titusinder har været udsat for tortur, skønner Amnesty International.