Nu skal FN-chef på fredsmission i Israel

Generalsekretær Ban Ki-moon skal i løbet af to dages besøg i Israel prøve at få en våbenhvile i stand mellem Israel og Hamas. Men udsigten er dyster.

En palæstinensisk dreng sidder på murbrokker fra en nedstyrtet bygning. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMMED ABED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, lander tirsdag eftermiddag i Israel i et forsøg på at få skabt en våbenhvile mellem Israel og Hamas.

Ban Ki-moon ankommer fra Cairo, hvor han sammen med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har ført drøftelser med egypterne om, hvordan en våbenhvile kan bringes på banen.

Ifølge avisen Times of Israel skal generalsekretæren straks efter ankomsten mødes med premierminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Moshe Ya’alon. Senere mødes han med ledelsen for det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden.

FNs generalsekretær bliver i Israel natten over og skal onsdag mødes med blandt andre præsident Shimon Peres og udenrigsminister Avigdor Liberman i Jerusalem. Kerry bliver i Cairo til og med onsdag.

Ban Ki-Moons besøg finder sted samtidig med, at dødstallet for den israelske offensiv i Gazastriben tirsdag nåede op på 537, af dem 100 børn. I samme tidsrum er 25 israelske soldater blevet dræbt, mens to civile har mistet livet.

FNs Sikkerhedsråd opfordrede mandag til en øjeblikkelig våbenhvile, men Israel har ifølge nyhedskanalen Al Jazeera afslået en fem timers såkaldt humanitær våbenhvile af sikkerhedsgrunde.

En tidligere våbenhvile i sidste uge nåede nærmest ikke at træde i kraft, før den blev brudt, og siden er den israelske offensiv blevet intensiveret og raketangrebene fra Gaza er fortsat samtidig med, at militante palæstinensere via tunneller er dukket op på israelsk territorium i forsøg på at angribe israelske mål. Alle angreb er imidlertid blevet bremset.

Senest forsøgte ni mand et angreb, men blev opdaget og dræbt ved tunnellerne tæt ved grænsen til Gaza.

Besøget fra Ban Ki-moon falder også sammen med, at den israelske hær tirsdag oplyste, at en af dens soldater savnes i Gaza. Han formodes dræbt sammen med seks andre i et angreb mod en pansret mandskabsvogn.

Hamas har tidligere hævdet, at de har taget en israelsk soldat til fange, hvilket israelerne har afvist.

Liget af den dræbte soldat er dog ikke identificeret, erkender en talsmand for hæren.