Nu skal der tegnes et menneskeligt portræt af Clinton - og det haster

Kan Bill Clinton og vennerne ændre folks indtryk af Hillary Clinton som et ufølsomt menneske? Måske, men det haster, for hun er ikke den mest populære i USA.

Foto: Shannon Stapleton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PHILADELPHIA: Demokraterne har skrevet historie. De har valgt en kvinde som præsidentkandidat.

Hillary Clinton blev for få timer siden valgt med klapsalver til at være partiets politiske frontløber i kampen om Det Hvide Hus og skal forhindre Republikanerne og dermed Donald Trump i at erobre præsidentposten de næste fire år.

Men for at det skal lykkes, skal den amerikanske befolkning overbevises om, at hun er menneskelig. Og det mål blev skudt igang på Det Demokratiske Partis konvent i Philadelphia kort efter, at hun officielt blev præsidentkandidat.

68 procent af amerikanerne har ikke tillid til hende. Og hvad værre er; Donald Trump har efter Republikanernes konvent i sidste uge overhalet Clinton med fem procentpoint i meningsmålingerne. Så hvis præsidentvalget var nu og ikke i november, så ville Donald Trump vinde.

Hillary som menneske

Så derfor drejede det sig om på konventet at tegne det menneskelige portræt af hende. Som Bill Clinton - hendes mand siden 1975 - sagde i sin tale, så er Hillary Clinton engageret i alt, hvad hun laver, og hun lever personligt med i det hele.

Samtidig var det vigtigt for den tidligere præsident at tegne et portræt af sin hustru som en person, der aktivt skaber forandringer.

»Uanset hvad hun har været involveret i, så har hun været med til at skabe forandringer. Hun er en forandringsskaber,«, som han udtrykte det.

»Hun er en ægte person,« sagde Bill Clinton.

Og Bill Clinton berettede med stor kærlighed i stemmen om sit første møde med Hillary Clinton på Yale University i 1971 og deres første kærlighed og hans hengivenhed over for hende. Han fortalte, hvordan det var hende, der var kommet hen til ham, fordi han ikke havde mod til andet end blot at stirre på hende.

Han opridsede hele deres liv sammen fra deres første tid i ægteskabet over deres datter, Chelseas fødsel til tiden i Det Hvide Hus og nu, hvor hun stiller op som præsident for Demokraterne.

»Hun har altid villet ændre tingene og få tingene til at flytte sig. Hendes engagement for kvinder og for børn har været i centrum for hendes politiske virke hele livet,« sagde Bill Clinton og portrætterede sin hustru som et varmt og engageret menneske.

Bills kærlighed og utroskab

Selvfølgelig var der nogle, der stillede sig selv det spørgsmål, at hvis der havde været så meget kærlighed, hvorfor var der så så mange kvinder i Bill Clintons liv. Men det så ud til, at det lykkedes for Bill Clinton i denne omgang at mane utroskabsspørgelset i jorden.

Det lykkedes for Bill Clinton at tegne et indtryk af Hillary Clinton som en engageret person, især det det drejer sig om børn, kvinder, uddannelse og i det hele taget at få forbedret situationen for amerikanerne, og at han altid havde næret en stor beundring og kærlighed til hende.

USAs tidligere udenrigsminister Madeleine Albright var også karaktervidne for Hillary Clinton og fortalte, hvad der skal til for at være politiker på højt niveau.

Albright sagde, at Hillary Clinton i sin tid som udenrigsminister har vist, at hun har hårdheden til at kunne stå på den internationale scene. Albright angreb ikke uventet Trump for at være i lommen på Rusland med henvisning til, at Trump ofte har udtrykt beundring for Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Trumps eftergivenhed

Albright har flere gange ført valgkamp sammen med Hillary Clinton og har optrådt med sit berømte slogan, »der er en særlig plads i helvede til kvinder, som ikke støtter andre kvinder«.

Og Albright brugte også en del af talen til at fortælle, at hun som flygtning fra Tjekkoslovakiet ved, hvor hård man skal være over for Rusland og ikke eftergivende, som hun beskyldte Trump for at være.

Også Hollywood var repræsenteret som karaktervidne. Oscar-vinderen Meryl Streep talte om historiens store kvinder og sagde, at Hillary Clinton har det, der skal til for at være blandt de store, fordi hun har de essentielle egenskaber til at være både »hård og at kunne vise nåde«, som Streep udtrykte det.

Men en ny e-mail-sag lurer stadig i kulissen hos Demokraterne, hvor en række lækkede mails har vist, at partiledelsen hele tiden har forsøgt at få skubbet Clintons modstander ud på et sidespor. Senatoren fra Vermont, Bernie Sanders, var ikke partiledelsens foretrukne kandidat, og det faktum, at der aktivt bag kulisserne blev arbejdet for at forhindre ham i at true Clinton, har skabt splittelse blandt de delegerede.

Det forlød onsdag, at der kunne være nye afsløringer på vej. Indtil nu har sagen ikke afsløret, at Clinton har været med i partiledelsens komplot mod Sanders, men hvis det viser sig at være tilfældet, så kan det komme til at skade resten af valgkampen for Demokraterne.