Nu skal der ryddes op efter Obama

ARKIVFOTO: Barack Obama Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

Valget i 2012 var en skoleudflugt i forhold til det, der efter nattens valg venter den nye amerikanske præsident. Præsident Barack Obama vandt som bekendt valget i 2012 og kunne dermed fortsætte sin politik. 20. januar ændres dette med en ny præsident i Det Hvide Hus.

Og udfordringerne er gigantiske. Ikke bare skal en ny administration udnævnes. Den valgte præsident skal også prioritere den politik, vedkommende vil føre de første 100 dage i Det Hvide Hus. Disse 100 dage er det, den valgte præsident bliver bedømt på, og som kan være afgørende for de fire år, vedkommende er valgt for.

Flere forhold vil helt sikkert stå øverst på dagsordenen: At forsøge at samle tabere og vindere efter den brutale valgkamp. At få skabt samarbejde med Kongressen, hvilket vil være den største udfordring, fordi dette synes umuligt. At få skabt klarhed over de politiske prioriteter. At sætte en dagsorden for USAs internationale rolle.

Det sidste er vigtigt, hvilket amerikanerne med en overraskende overensstemmelse i meningsmålinger også mener. Obamas administration har i mange amerikaneres øjne ikke været synlig, når det gælder om at sætte en international dagsorden. Faktisk er USA på dette område stort set faldet i søvn – også hvis man spørger en række diplomater.

»Aldrig tidligere har jeg oplevet en situation, hvor jeg ikke er i stand til at pege på tre nøgleområder, der er vigtige for præsidenten, når det gælder international politik. Der er ingen initiativer i gang ud over handelsaftalerne, og de bliver vanskelige at få igennem i det nuværende politiske klima. Der er således store udfordringer på det udenrigspolitiske område,« siger en mellemøstlig diplomat til Berlingske.

Den nye præsident skal også formulere en glasklar politik i forhold til Syrien, terror, Tyrkiet, Israel, Rusland og de arabiske allierede. USAs 45. præsident skal også genopfinde forholdet til Europa og Asien, som er blevet ignoreret under Obama. I det hele taget trænger amerikanerne og verden til, at det står lysende klart, hvor supermagten vil placere sig i en verden, som har manglet amerikansk »lederskab«. Sådan lyder det i de diplo­matiske korridorer i Washington D.C.

Amerikanerne mener – på tværs af partiskel – at USA er blevet usynlig og ikke længere har den magt, det store land tidligere besad.

Selv Donald Trumps tilhængere mener, at USA skal blande sig mere i verden, end det er sket under Barack Obama. Og der er noget at bygge dette på, for begge partiers vælgere mener, at USA er den mest indflydelsesrige magt i verden, men også at USA har mistet det politiske initiativ. Dette har blandt andet været medvirkende til at give amerikanerne det indtryk, at verden er blevet mindre sikker, og at USA har mistet respekten internationalt og derfor er et let offer for ydre fjender.

»Amerikanerne mangler den sikkerhed, der ligger i, at USA er det land, der tager initiativer. Ikke med soldater på jorden, men at USA er den nation, der sætter dagsordenen. Det vil give amerikanerne indtryk af, at der er en stærk ledelse i Det Hvide Hus. Det vil ikke alene gavne sikkerheden, men også betyde, at USA forbliver verdens førende økonomiske kraft,« siger en anden diplomat til Berlingske.

Tager man de udfordringer, som amerikanere dagligt bliver konfronteret med, så er det Nordkoreas truende rolle som atommagt, Kinas nye »øer« i Det Sydkinesiske Hav, Ruslands raslen med sablen i Europa, flygtningestrømmene i Europa, borgerkrigen i Syrien samt det, amerikanerne mener er det værste: At Obama ikke har været i stand til at knytte tætte forbindelser til en række europæiske stats- og regeringschefer.

Jo, jo. Barack Obama har en række succeser med sig fra de otte år i Det Hvide Hus. Han vil blive husket som en præsident, der ændrede amerikanernes opfattelse af sundhedsforsikring, homoseksuelles rettigheder og for kampen mod klimaforandringer. Men hans udenrigspolitik ligner kaos. Og det skaber usikkerhed.

Den nye præsident gør klogt i »at ramme jorden løbende«. For der er en arv fra Barack Obama, der skal ryddes op i.