Nu reagerer Sverige på truslen fra smitte blandt mink – men langtfra så drastisk som i Danmark

I hele 2021 må svenske minkavlere ikke opdrætte nye mink, har den svenske regering besluttet onsdag.

I november besluttede den danske regering, at samtlige mink på landets hundredvis af minkfarme skulle aflives. Her ses aflivet mink på en farm ved Næstved. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der var tale om en drastisk beslutning, da den danske regering med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen tilbage i november beordrede, at samtlige mink i Danmark – herunder avlsdyr – skulle aflives på grund af den muterede coronavariant cluster 5, der spredte sig fra mink til mennesker.

Nu reagerer regeringen i Sverige på truslen fra smittespredningen på landets minkfarme – beslutningen er dog langtfra lige så drastisk som den danske regerings masseaflivning.

Ifølge flere svenske medier bliver der på grund af risikoen for mutationer af coronavirussen indført et forbud i Sverige mod at opdrætte nye minkkuld i 2021.

I modsætning til danske minkavlere får de svenske lov til at beholde avlsdyr, og dermed er der altså mulighed for at genoptage driften, når smittefaren er drevet over.

»Vi har truffet en beslutning om at forbyde parring af mink i 2021. Det sker for at beskytte dyr og mennesker under pandemien,« siger Christina Nordin, der er generaldirektør i Jordbruksverket, til Expressen.

Beslutningen fra den svenske regering kommer på et tidspunkt, hvor minkproduktionen ikke har påvirket udviklingen af coronavirussen i Sverige, skriver SVT. Beslutningen træffes på baggrund af en risikovurdering, lyder det.

»Vores minkindustri er fortsat en risikofaktor, der skal tages i betragtning i kampen mod coronavirus,« siger Per Bolund, finansminister i Sverige.

I løbet af efteråret og vinteren er der konstateret flere smittetilfælde på svenske minkfarme, men ikke smittetilfælde, hvor virussen har muteret, som det var tilfældet i Danmark. Eksempelvis blev der konstateret coronavirus på 13 farme i Blekinge, men der var altså ikke tale om en muteret version.

Med til historien om den knap så drastiske beslutning i Sverige hører, at den svenske minkindustri har relativt få bedrifter og dyr modsat den nu lukkede minkindustri i Danmark.

Det er endnu uvist, hvilken kompensation de svenske minkavlere kan imødese.

I Danmark faldt en politisk aftale på plads tidligere på ugen. Den sikrer milliarderstatning til erhvervet, mens aftalen også giver mulighed for, at minkavlerne kan lægge deres erhverv i dvale frem til 2022.