Nu øger Trump presset mod Iran: Regimets hær skal udråbes som terrororganisation

Mandag kan Irans såkaldte Islamiske Revolutionsgarde blive stemplet som terrororganisation i USA. Det vil være første gang, at USA udråber en statslig instans som en regulær terrororganisation.

Den Islamiske Revolutionsgarde er Irans mest magtfulde enhed inden for landets sikkerhedsstyrker. Den blev oprettet i 1979 efter landets islamiske revolution og har til opgave at beskytte det islamiske styre – men Revolutionsgarden kontrollerer i dag også store dele af landets økonomi, dets missilprogram og har sin egen hær og flåde samt eget luftvåben til rådighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH

Trumps regering har planlagt det i månedsvis.

I sanktionskampagnen, der skal lægge maksimalt pres på Irans regime, vil USAs regering nu stemple Irans såkaldte Islamiske Revolutionsgarde (IRGC) som en terrororganisation i USA. Men det er langtfra alle Trumps embedsfolk, der er enige i beslutningen.

Det skriver The Wall Street Journal.

Beslutningen forventes ifølge avisen at blive annonceret mandag, og hvis det sker, vil det være første gang, at en statslig instans bliver stemplet som en regulær terrororganisation.

Det er især Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, og udenrigsminister Mike Pompeo, der har stået bag den planlagte amerikanske terrorstempling af Revolutionsgarden, som er en gren af Irans hær.

Men i Pentagon er der skepsis over for planen, skriver The Wall Street Journal. Flere embedsfolk frygter, at en sådan terrorstempling vil medføre øget fjendtlighed over for amerikanske styrker i regionen – uden i øvrigt at ramme det iranske regime der, hvor det gør ondt.

US Central Command – som er den hovedkommando i det amerikanske forsvarsministerium, der har ansvar for amerikanske tropper i Mellemøsten – forbereder sig nu på at sende advarsler til de amerikanske soldater i regionen. Man frygter, at en terrorstempling kan føre til angreb fra iranske eller shiamuslimske militser mod amerikanske soldater, siger en embedsmand i forsvarsministeriet til The Wall Street Journal.

Revolutionsgarden er Irans mest magtfulde enhed inden for landets sikkerhedsstyrker, skriver Ritzau. Den blev oprettet i 1979 efter landets islamiske revolution og har til opgave at beskytte det islamiske styre – men garden kontrollerer også store dele af landets økonomi og dets missilprogram – og har sin egen hær, flåde samt eget luftvåben til rådighed.

Under Revolutionsgarden hører også den paramilitære Quds-styrke, som tæller 10.000-15.000 mand, og som deltager aktivt i kampe uden for Irans grænser. Quds-styrken støtter blandt andet Hizbollah i Libanon, Hamas i Gaza og shiamilitser i Irak og Syrien. Siden 2007 har USA anset Quds-styrken for at støtte terrorisme.

Mohammad Ali Shabani, der er Iran-ekspert ved SOAS University i London, tror ikke, at stemplingen vil føre til voldelige sammenstød mellem iranske og amerikanske soldater, forklarer han over for The Guardian. Men terrorstemplingen kan føre til, at Iran svarer igen med samme hårdhed.

»Først og fremmest kan det få det iranske parlament til at stemple det amerikanske militær som en terrororganisation,« siger han til The Guardian.

Ariane Tabatabai, der er Iran-ekspert ved den amerikanske tænketank Rand Corporation, er forvirret over USAs strategi. Hun er – ligesom embedsfolkene i Pentagon – ikke sikker på, at terrorstemplingen vil få den effekt, som Trumps regering tilsyneladende håber på.

Revolutionsgarden er allerede stemplet som en terrorsponsor, ligesom Irans regime af USA anses som statssponsor af terrorisme. Men:

»Det her er ukendt territorium. Vi har ikke gjort det før,« siger Ariane Tabatabai til The Guardian.

The Wall Street Journal beskriver dog, hvordan det amerikanske finansministerium kan bruge terrorstemplingen til at presse virksomheder og personer, der gør forretning med Revolutionsgarden eller de firmaer, som garden kontrollerer.

Samtidig ville de personer, som arbejder i Revolutionsgarden, kunne anklages og fængsles for terroraktivitet. Og de ville ikke være svære at få ram på. Det mener Mark Dubowitz, som er direktør i foreningen Foundation for the Defence of Democracies – en tænketank, der længe har talt for en terrorstempling af Revolutionsgarden.

»Der er masser af IRGC-folk, som rejser overalt i verden,« siger han til Wall Street Journal og tilføjer:

»Det ville gøre det nemmere at gøre dem til mål for potentiel retsforfølgelse,« siger han.