Nu må kvinder tage til fodbold i Saudi-Arabien

Saudi-Arabiens kvinder går nye rettigheder i møde, mens kronprins Muhammed Bin Salman er i fuld gang med at positionere sig som landets store reformator

I september 2017 fik saudiske kvinder lov til at sidde blandt publikum på stadion i Riyadh i forbindelse med fejring af nationaldagen. Men fra 2018 har saudiske kvinder permanent tilladelse til at møde op på stadion i tre af landets større byer / AFP PHOTO / Fayez Nureldine Fold sammen
Læs mere
Foto: FAYEZ NURELDINE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På få måneder er der sket mere i Saudi-arabien end de seneste mange år.
I hvert fald, hvad angår opblødning og reformer.

For en måned siden fik saudi-arabiske kvinder via et royalt dekret, lov til at køre bil efter årtiers kamp.
I sidste uge meddelte kronprins Muhammed Bin Salman, at han vil genintroducere en mere moderat form for islam i det fundamentalistiske kongerige. Og denne uge begynder med en vedtagelse om, at saudi-arabiske kvinder fra 2018, vil få ret til at sidde med blandt publikum ved sportsbegivenheder.

Det er en dramatisk udvikling i et land, der i årevis har været kendt for at have de mest kvindeundertrykkende love i verden. Et land, hvor kvinder stadig officielt skal have tilladelse fra et mandligt familiemedlem til at rejse.

Manden, der i praksis gør det muligt for saudiske kvinder at køre selv til fodboldkamp, og som ønsker at indføre en moderat form for islam, er den 32-årige Muhammed Bin Salman, Saudi-Arabiens forsvarsminister. siden juli 2017 har han også besiddet posten som kronprins.

Muhammed Bin Salman står i spidsen for den såkaldte »Vision 2030« plan, der har til mål at gøre Saudi-Arabien mindre afhængig af olieindtægter. Et andet mål med “Vision 2030” er at øge den kvindelige arbejdsstyrke på det saudiske arbejdsmarked. I øjeblikket er 22 procent af de saudiske kvinder beskæftiget på arbejdsmarkedet, ifølge Bloomberg.

I Saudi-arabien er omkring 70 procent af befolkningen under 30 år. Og især hos de yngre dele af befolkningen, er de seneste tiltag populære.

»Saudi-Arabien er på steroider. Virkelig«” skriver den saudiske twitterbruger Naser Jehani, der til daglig bor i USA.

Men der findes også saudi-arabere, der mener, at tingene sker for hurtigt i øjeblikket.

»Vi bør sætte doseringen ned,« skriver en anden Twitterbruger som svar til Naser Jehani.

Mediet Middle East Eye, foreslår samtidig, at Muhammed Bin Salmans reformer kan resultere i en reaktion. Simpelthen fordi reformerne er for drastiske.

»Han tror, at han kan ændre på alt med royale dekreter. Det svarer til, at vågne en morgen og indse, at USAs præsident har indført sharialov,« skriver Middle East Eye i en antydning om, at mange stadig føler Muhammed Bin Salmans skridt er for hastige.

Men det er vanskeligt at måle modstanden til kronprinsen i de mest konservative dele af kongeriget. Da dekretet om de kvindelige chauffører blev offentliggjort, stod en række af de prædikanter, der tidligere havde kritiseret ideen om kvindelige chauffører pludselig frem og støttede ideen offentligt.

Ifølge Maamun Fandy, der er direktør for London Global Strategy Institute, gør Muhammed Bin Salman det helt rigtige for at gennemføre sin økonomiske reform under inden for Vision 2030s rammer.

»Økonomisk reform kræver en ny protestantisk etik, om man vil. En anden form for islam, der ikke lukker forretninger i bedetimerne og kritiserer kvinder for at tage del i det offentlige liv,« siger Maamun Fandy til Times of Israel.