Nu må briterne se en grum fortid i øjnene: Britisk politi afslører »epidemi« af gamle pædofilisager

»Op gennem 1970erne og 1980erne blev børn i vidt omfang seksuelt misbrugt,« lyder det fra britisk politichef, efter at tusindvis af gamle sager er kommet frem i lyset.

Mens han var i live, var Jimmy Savile en populær og anerkendt TV- og radiovært på BBC. Men et år efter hans død kom det frem, at han i løbet af sin 50 år lange karriere havde begået seksuelle overgreb mod hundredvis af ofre. Sagen banede vej for, at politiet gravede dybere i gamle sager om pædofili. Og det, de nu har fundet, er et mørkt kapitel i Storbritanniens historie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrian Dennis/Reuters/Ritzau Scanpix

I årtier blev der ikke talt om det.

Men nu er politiet i Storbritannien begyndt at grave et væld af gamle pædofilisager frem. Tusindvis af ofre er stået frem, og atter tusindvis af mistænkte er blevet dømt.

Op gennem 1970erne og 80erne var Storbritannien plaget af en »pædofili-epidemi«, siger politiet. Og først nu er myndighederne ved at danne sig et billede af, hvor slemt det faktisk stod til, skriver The Guardian.

Siden 2014 er 4.024 anklager om pædofili udmøntet i straf til de ansvarlige, der begik overgrebene. De arbejdede som lærere, religiøse ledere og omsorgspersoner, og de var tilsyneladende sikre på, at de kunne slippe af sted med deres ugerninger.

Det gælder for eksempel den nu 78-årige tidligere børnehjemsejer John Allen, som er blevet idømt 14 års fængsel for at have forgrebet sig på fem børn mellem 1976 og 1984.

Eller badmintontræneren Timothy Mawer, som op gennem 1980erne og 90erne overtalte sine mindreårige badmintonspillere til »sexlege« til gengæld for penge.

Eller børnehjemsmedarbejderen John Clifford Davies, som nu er blevet idømt 24 års fængsel for at have brugt sin stilling til i årevis at manipulere flere små piger, voldtage dem og true dem til tavshed.

Simon Bailey, chef for politiets efterforskning af pædofile

»Som samfund bliver vi nu nødt til at indse, erkende og acceptere, at op gennem 1970erne og især 1980erne blev børn i vidt omfang seksuelt misbrugt her i landet.«


Det britiske politi formoder, at der er mange, mange flere ofre – og overgrebsmænd – derude, som de bare ikke kender til endnu. Sådan lyder det fra Simon Bailey, som er chef for politiets pædofili-efterforskning.

»Som samfund bliver vi nu nødt til at indse, erkende og acceptere, at op gennem 1970erne og især 1980erne blev børn i vidt omfang seksuelt misbrugt her i landet,« siger han til The Guardian.

»Størstedelen af sagerne blev aldrig anmeldt til myndighederne. Nogle ofre var sikre på, at ingen ville tro dem,« siger han og understreger, at overgrebsmændene i næsten alle sagerne »misbrugte deres magt« for at »tilfredsstille deres seksuelle begær.«

Politiet har siden 2014 efterforsket gamle sager, som ellers var forældede.

Det gjorde regeringen muligt, efter hundredvis af ofre i 2012 stod frem med anklager mod BBC-værten Jimmy Savile – et år efter hans død. En politiefterforskning viste, at Savile i løbet af sin 50 år lange karriere var sluppet af sted med at have seksuelt misbrugt alt fra mindreårige, prepubertære piger og drenge til 75-årige hospitalspatienter.

Det banede vejen for, at politiet blev sat til at undersøge såkaldte historiske sager – altså dem af ældre dato. Siden arbejdet begyndte, er 7.000 mistænkte pædofile blevet identificeret af politiet. 9.343 ofre har henvendt sig med 11.346 anklager – allesammen om pædofili.

Knap halvdelen af sagerne er ikke blevet efterforsket. I mange tilfælde fordi den formodede gerningsmand er død, skriver The Guardian. Nogle af sagerne er helt tilbage fra 1940erne.