Nu kommer Trump med nye anbefalinger til amerikanerne: Men i Californien er man gået skridtet længere

Præsident Donald Trump anbefaler amerikanerne at holde sig på afstand af forsamlinger på mere end ti mennesker. Men andre steder i USA er borgerne allerede sendt i hjemmeisolation.

Præsident Donald Trump annoncerede mandag aften en række nye anbefalinger til amerikanerne i kampen mod coronavirussen. Han forventer nu, at sundhedskrisen kan vare helt indtil august. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Det er de mest dramatiske tiltag, USAs præsident, Donald Trump, indtil nu har anbefalet amerikanerne at tage i brug i kampen mod coronavirussen:

I de næste 15 dage bør amerikanerne holde sig fra forsamlinger på mere end ti mennesker, undervise deres børn hjemmefra, undgå unødvendige rejser og lade være med at tage ud for at spise og drikke, lød anbefalingerne fra præsidenten på et pressemøde mandag aften ifølge The New York Times.

Men i Californien er man allerede gået skridtet videre i seks distrikter. Der er 6,7 millioner mennesker blevet opfordret til at gå i hjemmeisolation de næste 14 dage, skriver The Guardian. De må kun forlade deres hjem, hvis det er strengt nødvendigt. Det gælder blandt andet i storbyen San Francisco.

I Los Angeles og New York har borgmestrene forud for Trumps anbefalinger også beordret barer og restauranter til at lukke.

Præsident Trump talte mandag aften med alvor om den coronavirus, han ellers tidligere har udtalt ville »forsvinde på mirakuløs vis«. Nu mener han, at den økonomiske ustabilitet, som virussen har skabt, kan forårsage en recession, og at virussen fortsat kan spredes i USA helt indtil juli eller august:

»Måske længere,« forklarede præsidenten ifølge The Guardian:

»Jeg talte med min søn om det. Han spurgte: »Hvor slemt er det her?« Det er slemt. Det er meget slemt.«

At det er slemt, er de fleste forskere enige med præsidenten i. Mandag udkom en britisk rapport med en grum prognose: Omtrent 2,2 millioner amerikanere kan dø, hvis der ikke gribes ind mod coronavirussen med en ordentlig afbødningsstrategi nu, konkluderer den.

Alligevel er hans nye anbefalinger mildere end de tiltag, der bliver vedtaget i andre dele af verden – ikke mindst i Italien, Spanien, Frankrig og Danmark, hvor grænserne er lukket ned, og alle er opfordret til at arbejde hjemmefra, hvis de kan.

Præsident Trump erklærede i sidste uge national nødretstilstand, hvilket giver ham mulighed for at bruge en pulje på op til 50 milliarder dollar, afsat af Kongressen til katastrofehjælp, til at tackle den galoperende krise, der er opstået i kølvandet på coronaviruspandemien.

Han har desuden annonceret et 30 dages indrejseforbud fra Europa, og tværs over landet er amerikanske skoler og arbejdspladser begyndt at lukke ned.

Mandag steg det officielle antal af smittede til 4.000 i USA – men det virkelige tal ventes at være langt højere. På landets hospitaler har der nemlig været katastrofal mangel på testudstyr, hvorfor virussen formentlig har bredt sig i et ukendt omfang i USA.