Nu kan Norge få sin første kvindelige forsvarschef: De fleste mænd er alt, alt for gamle

Norges nuværende forsvarschef skal på pension, og derfor er landets forsvarsministerium begyndt at se sig om efter en person, der kan erstatte ham på posten. Og den norske statsminister ser gerne en kvinde på toppen af landets forsvar.

Tonje Skinnarland er generalmajor og den første kvindelige chef for Norges luftforsvar. Skinnarland er blandt de vægtigste kandidater til jobbet som Norges forsvarschef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Tannau/Ritzau Scanpix

Det kan vise sig at blive et af de mest spændende valg i toppen af den norske statsadministration, når Norge til august skal vælge ny forsvarschef. Det skriver Aftenposten.

Flere af dem, som i udgangspunktet ville være stærke kandidater til posten, er dog blevet for gamle, og dette har nu banet vej for, at to kvinder er blandt de stærkeste kandidater til posten.

Får en af de to kvinder stillingen, bliver hun Norges første kvindelige forsvarschef.

Jobbet som forsvarschef bliver ledigt til august, fordi Haakon Bruun-Hanssen, der er den nuværende forsvarschef, fylder 60 år, hvilket er pensionsalderen i Norges forsvar.

22 kandidater

Der er kun ganske få personer i det norske forsvar, som reelt er kvalificerede til jobbet som forsvarschef, idet kun officerer med en grad af generalmajor, kontreadmiral eller højere kan blive forsvarschef, skriver Aftenposten. Dette indsnævrer kredsen af kandidater til 22 personer.

Oveni kommer et krav om erfaring. Forsvarsministeriet ser helst, at den nye chef har erfaring fra ministeriet, fra forsvarets hovedkvarter og som udsendt i felten, skriver Aftenposten. Dermed kan yderligere ni personer ud af de i alt 22 skæres fra.

Og så er der det med alderen. Den nye forsvarschef skal helst kunne sidde i stillingen i fire år, og derfor skal der så også helst være mere end fire år til, vedkommende runder de 60 år.

På den baggrund er fire af de allerhøjest placerede personer i Norges forsvar blevet skåret fra. Tre af dem er mænd. Den fjerde er forsvarets nummer to, Elisabeth Natvig, der er Norges første kvindelige trestjernede admiral og chef for forsvarsstaben.

To stærke kvinder

Tilbage står ni personer. Og blandt de fire stærkeste kandidater er to kvinder, vurderer Aftenposten.

Den ene er 52-årige Tonje Skinnarland, som er generalmajor og den første kvindelige chef for luftforsvaret. Hun er den stærkeste kvindelige kandidat til posten, skriver Aftenposten, og hendes primære konkurrent er den 50-årige Eirik Johan Kristoffersen, der er generalmajor og chef for hæren.

De to er de mest sandsynlige arvtagere til jobbet, vurderer Aftenposten. Den 51-årige generalmajor Ingrid Margrethe Gjerde kan dog også vise sig at være i spil. Hun er den blandt de kvindelige kandidater, der har størst erfaring fra felten.

Norges konservative statsminister, Erna Solberg, har angiveligt givet udtryk for, at hun ønsker en kvindelig forsvarschef. Den næste chef vil blive udnævnt i august.

En ny sikkerhedspolitisk virkelighed

Den højtstående officer, der overtager posten, vil få nok at se til, mener den nuværende forsvarschef, Haakon Bruun-Hanssen. Han har i et nyligt foredrag i Oslo advaret om nogle af de sikkerhedspolitiske udfordringer, som det norske forsvar står over for.

Det gælder blandt andet den tilspidsede situation i Irak, hvor norske soldater er udstationeret på den base, som Iran angreb med missiler tidligere på måneden.

Også på egne breddegrader kan Norge mærke et stigende sikkerhedspolitisk pres, idet Ruslands og andre magters interesse for Arktis vil præge Norges forsvar, mener Haakon Bruun-Hanssen.