»Nu kan islamisternes flag ses ved den israelske grænse«

I Israel vækker det bekymring, at man nu kan se jihadisternes flag ved grænsen til Syrien. Bekymringen kommer i kølvandet på kidnapningen af 43 FN-soldater ved grænsen.

Europæiske medlemer fra FNs UNDOF-enhed står på Golanhøjderne og kigger mod den syriske side, hvor islamister har tager kontrollen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACK GUEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag blev 43 fredsbevarende FN-soldater kidnappet af en militant gruppe i det syriske område ved Golanhøjderne helt tæt på den israelske grænse.

FN forhandler i øjeblikket intenst med gruppen om frigivelse. Gruppen menes at være den al-Qaeda-relaterede gruppe al-Nusra.

Kidnapningen fylder en del i de israelske medier. Men ikke så meget, som at man nu kan se netop al-Nusras flag helt tæt på Israels grænse, lyder det fra Berlingskes mellemøstkorrespondent, Allan Sørensen:

»Det er det, Israel har frygtet under hele denne borgerkrig i Syrien, at jihadisterne, islamisterne og de al-Queda-relterede grupper kommer op at sidde helt tæt på grænsen til Israel. Man kan altså stå inden i Israel og se jihadisternes flag inde over den syriske by Quneitra. Israelerne føler det som en trussel, og det er det, der bliver talt om i medierne i dag. Der bliver i mindre grad talt om FN, men selvfølgelig er historien om kidnapningen af de 43 FN-soldater et bevis for Israel på, at de grupper, der befinder sig lige på den anden side af grænsen, ikke er til at stole på i den retning,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau og forklarer, at Israel gennem de mere end tre år, den syriske borgerkrig har varet, løbende har oprustet kraftigt ved grænsen til Syrien.

Ifølge Allan Sørensen forhandler FN på højtryk om at få frigivet de 43 FN-soldater, der stammer fra Fiji og Filippinerne.

Soldaterne indgår i den fredsbevarende styrke UNDOF, der har patruljeret grænsen mellem Israel og Syrien ved Golanhøjderne siden 1974 oven på uroen, efter at Israel besatte de syriske Golanhøjder under krigen i 1967.

Ud over de 43 kidnappede soldater befinder resten af deres styrke på 81 mand sig i det farlige område tæt på grænsen til Israel.

De resterende soldater er ifølge Allan Sørensen spærret inde i et område af al-Nusra, hvilket gør det umuligt for styrken at udføre deres FN-opgave.

»FN har i stigende grad svært ved at operere i de områder (omkring Golanhøjderne i Syrien, red.). De er trængt ud i ingenmandsland, hvor de ikke kan operere fra på grund af de her forskellige grupper i Syrien,« siger han.

UNDOF-styrken har i alt 1.223 mand i området.