Nu kan intet standse Trump - bortset fra de mest beskidte tricks

Supertuesday bragte Trump tættere på målet om at blive republikanernes præsidentkandidat og efterlader et parti i kaos. Demokraterne har en vinder - Clinton - og det kan de være glade for.

Donald Trump vandt tirsdag fire ud af fem stater og udbygger nu sin føring som republikanernes primærvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK S. LESSER

Washington: Primærvalgene i fem amerikanske delstater satte for alvor dødsstødet ind mod de etablerede republikanere og efterlod en slagmark med kun én sejrherre - mangemilliardæren Donald Trump.

Senatoren fra Florida, Marco Rubio, overlevede ikke det regulære blodbad i de fem stater og værst af alt - hans »egne vælgere« i Florida gav Trump sejren. Dermed var der kun en mulighed tilbage - at tage de tunge skridt og erklære, at han trækker sig fra valgkampen. Hans kamp havde trukket ud for længe og kun holdt i live af en tro på, at Trump til sidst ville fejle og tabe valgene. Men sådan gik det som bekendt ikke.

Ganske vist vandt Ohios guvernør, John Kasich, sin egen stat. Men dette valg kan højst forsinke Trumps endelig sejr, hvis partiet vil risikere yderligere splittelse ved at holde liv i Kasich. Og Texas senator, Ted Cruz har en del delegerede, som betyder, at han stadig kan opretholde et eller andet håb om, at der sker et mirakel, og at resten af staterne stemmer på ham. Men det er der ingen uden for Texas, der tror på. Han ligger trods alt et godt stykke efter Trump.. Men han kan håbe på et mirakel ved republikanernes konvent i juli, og at det bliver et såkaldt splittet konvent. Det kan i teorien give Cruz flere stemmer, så han for alvor kan udfordre Trump.

Så det ser ud til, at der kun er en vej for den republikanske ledelse at gå, med mindre at de vil tage de mest beskidte tricks i brug. Og det er at omfavne manden, de ikke kan lide og prøve at gøre ham kampklar til at stille op mod Clinton, som ifølge meningsmålingerne stadig vil kunne slå Trump i det endelige slag om Det Hvide Hus efter sommerferien. Ikke mindst på grund af sin politiske erfaring og fordi, at hun tiltrækker en bredde af vælgere også de sorte og latinoerne.

Ved nattens sejre er han godt på vej til at få de 1237 delegerede, det er nødvendigt at vinde for at sikre partiets endelige nominering..

Han når dem formentlig ikke helt. Men det faktum, at Trump har vundet i syd og nord og i øst og i vest og i stater, hvor han ikke burde kunne vinde, så vil det være meget svært for den republikanske ledelse at gøre andet end at omfavne manden, de ikke kan fordrage. Under andre omstændigheder ville Trump forlængst være kåret og båret rundt i en guldstol, hvis det var alle mulige andre end Trump, der havde vundet. For så meget og så overbevisende har han vundet, at han allerede nu ville være kandidaten. Men få vil acceptere ham, så han holdes foreløbig ude af det gode selskab.

De kan ganske vist heller ikke lidt den stærkt religiøse Ted Cruz, som ikke har bidraget til andet end splid og splittelse som senator i Washington. Så derfor er det sandsynligt, at der i de kommende dage bliver sendt følere ud til byggematadoren for at finde et fælles grundlag at gå videre på. En løsning der kan tilfresstille alle parter. Spørgsmålet er bare, om det er så let at lave om på Trump. For en af de ting, de ikke kan lide ved ham, er, at han ikke tager imod råd fra nogen.

Men hvad har de ellers imod Trump. Tonen. Han har ikke bestilt andet end at skælde ud på kvinder, minoriteter  og lagt partiets gamle helt, John McCain for had ved at håne ham for at have ladet sig tage til fange af nordvietnameserne under krigen i Vietnam. Det giver problemer med de stemmer, de gerne vil have også de militære veteraners. Især balladen med USAs sorte og med en stor del af latinoerne betyder, at de ikke vil stemme på Trump, selv om det er lykkedes for ham at få nogle latino-stemmer på det seneste.

McCain er helten over alle helte og udholdt tortur i de år, han tilbragte i fangenskab. Hvis man lægger sig ud med McCain, lægger man sig ud med alle amerikanske krigsveteraner. Han har desuden gjort grin med handicappede, og han bruger sprogets værste gloser, når han taler om sine politiske kolleger. Ikke noget godt udgangspunkt for en brobygning til toneangivende folk i partiet som Floridas tidligere guvernør, Jeb Bush, og til partiets tidligere præsidentkandidat, Mitt Romney.

Og så stilles spørgsmålet, om Trump overhovedet ved, hvad republikansk politik er. Han er kendt i partiet for tidligere at have haft synspunkter, der ligger tættere på Det Demokratiske Parti end på republikanerne. Han har været ligeglad med abort-spørgsmål. Han har tidligere været særdeles gode venner med Bill og Hillary Clinton og har støttet mange demokraters valgkamp. Og han har været tilhænger af et mere lige samfund og har været tilhænger af mere beskatning af de mest rige i samfundet.

På demokraternes side ser tingene en smule mere enkelt ud. Hillary Clinton har så mange delegerede allerede, at hendes modstander, socialisten Bernie Sanders, ikke kan nå hende. Hvad betyder det for demokraterne?

Det betyder, at Sanders efter al sandsynlighed fortsætter og tvinger Hillary Clinton til at tage venstrefløjen i partiet meget alvorligt. Også den venstrefløj, der har støttet Sanders, og som ligger længere ude til venstre end Hillary Clinton. Og samtidig skal hun lægge en strategi, der ikke skræmmer de uafhængige og mere midtsøgende vælgere væk. Demokraterne er tvunget til at appellere til Sanders om klart at støtte Hillary Clinton, når tiden er inde og sørge for, at hans vælgere ikke bliver væk på selve valgdagen den 7. november, men opretholder det engagement, der har været i Sanders valgkamp. Ikke nogen let opgave.

Så bliver det Trump mod Clinton? Det bliver svært at se andre muligheder nu, selv om der i teorien godt kan ske noget inden republikanernes konvent og for den sags skyld på konventet. Men så er vi ude i de beskidte tricks, og den vil true partiet med splittelse.