Nu kan der komme nyvalg i Storbritannien: Labour melder sig klar til at udskrive valg

Oppositionspartiet Labour er nu klar til at give den britiske regering det valg, det ønsker.

Arkivfoto. Labours leder Jeremy Corbyn. D. 18 oktober 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL

Det er kun én dag siden, at Labour ikke støttede idéen om at udskrive et britisk valg før tid.

Men nu har oppositionslederen Jeremy Corbyn skiftet mening. Han er i dag, tirsdag, klar til at stemme ja til et nyt parlamentsvalg inden jul, fortæller han ifølge The Guardian.

Det betyder, at den konservative premierminister, Boris Johnson, formentlig har et flertal for det lovforslag, som han tirsdag har fremsat om et nyt valg inden jul.

Det skyldes, at EU mandag gav Storbritannien en tre måneders lang Brexit-forlængelse, og risikoen for et umiddelbart no deal-Brexit er dermed forhindret - i hvert fald indtil 31. januar.

»Jeg har hele tiden sagt, at vi er klar til et valg, men at vores støtte (til en valgudskrivelse, red.) var betinget af, at brexit uden en aftale var forhindret,« siger Corbyn i en udtalelse.

»Vi har nu hørt fra EU, at en udskydelse af artikel 50 til 31. januar er blevet bekræftet, så i de næste tre måneder er vores betingelse blevet opfyldt. Vi vil nu søsætte den mest ambitiøse og radikale kampagne vores land nogensinde har set.«

For at udskrive et nyvalg skal premierministeren havde opbakning fra to tredjedele af Underhuset, og altså sikre sig et flertal på mindst 434 stemmer, ifølge valgloven - men for tredje gang lykkedes det ikke for Boris Johnson mandag.

Det betyder dog ikke, at et nyvalg er udelukket. For valgloven kan omgås, hvis Boris Johnson fremsætter et lovforslag om et nyvalg i stedet. Så skal han kun have et simpelt flertal for at få det vedtaget. Og det er altså dét, han gør i dag.

Han vil have et valg inden jul - formentlig omkring 12. december.

Oppositionspartierne Liberaldemokraterne og det skotske SNP har allerede meldt sig klar til at støtte forslaget, og med støtte fra Labour synes der ikke at være megen modstand tilbage mod Johnsons nyvalg.

Boris Johnson har tidligere lovet, at han indtil december ikke vil forsøge at sende sin skilsmisseaftale til afstemning i Underhuset igen, hvis oppositionspartierne stemmer for hans lovforslag i dag. Det har nogle af hans egne ministre kaldt for en »vanvittig« risiko.

/Ritzau/