Nu indledes rigsretssagen mod Mugabe

Efter 37 år som Zimbabwes stærke mand har stort alle hans gamle støtter vendt ham ryggen, og i dag indleder de et retsopgør med ham.

Kritiske artikler om Zimbabwes leder gennem 37 år, Robert Mugabe, har altid været risikabelt. Det er det ikke længere EPA/AARON UFUMELI Fold sammen
Læs mere
Foto: AARON UFUMELI

Zimbabwes 93-årige præsident Robert Mugabe vil fortsat ikke trække sig fra posten, og derfor indleder hans gamle partifæller i regeringspartiet Zanu-PF i dag en rigsretsag.

Ifølge en af anklagerne har Mugabe givet sin kone, Grace, fri bane til »at bemægtige sig konstitutionel magt«.

Grace Mugabe er selv en indflydelsesrig aktør i regeringspartiet - eller rettere hun var indtil weekenden, hvor hun blev smidt ud af partiet sammen med sin mand.

En kilde i Zanu-PF siger til BBC, at landets parlament i dag vil blive præsenteret for et forslag om at fratage Mugabe præsidentposten, og at den proces kan klares på blot to dage.

Samtidig opretholdes presset på Robert Mugabe i Zimbabwes gader.

Præsidentens ellers mest trofaste støtter i hans 37 år ved magten, landets veteraner fra borgerkrigen mod det hvide mindretalsstyre i 1960’erne og 1970’erne, har organiseret en sit-in i hovedstaden Harare i dag i endnu et forsøg på at få Mugabe til at trække sig frivilligt.

»Det, vi siger, er, gå nu Mugabe!, gå nu! Din tid er fordi,« siger formanden for veteranerne, Chris Mutsvangwa, til den lokale avis The Herald.