Nu har Trump besluttet, hvornår han giver besked om klimaaftale

Trump giver besked om klimaaftale torsdag aften. Scandinavian Star-kommissionen fremlægger sine opdagelser. Og filippinsk militær har dræbt ti af sine egne i luftangreb. Få overblik over nattens nyheder her.

Ventetiden er ovre, og torsdag aften får verden at vide, om USA trækker sig ud af klimaaftalen fra Paris. REUTERS/Jonathan Ernst Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trump giver besked om klimaaftale torsdag aften

Efter flere anonyme meldinger fra Det Hvide Hus om, at Donald Trump vil trække USA ud af den internationale klimaaftale fra Paris, fløjter præsidenten til pause.

- Jeg vil annoncere min beslutning om Parisaftalen torsdag klokken 15 (klokken 21 dansk tid, red.), skriver Donald Trump på Twitter natten til torsdag.

Tidligere onsdag skrev onlinemediet Axios med baggrund i to anonyme kilder med direkte viden om beslutningen, at Trump havde truffet sin beslutning. USA trækker sig.

Siden fulgte flere andre kilder fra Det Hvide Hus med samme melding.

En fuldstændig og formel udtræden af aftalen kan tage op til tre år at gennemføre.

En beslutning om at forlade klimaaftalen vil være det mest markante brud, som Trump kan gennemføre, i forhold til den klimapolitik der blev ført under forgængeren Barack Obama.

Aftalen var et af de vigtigste politiske resultater for den tidligere præsident.

FN-aftalen fra 2015 lægger op til, at klodens opvarmning skal holdes under maksimalt 1,5-2 grader i forhold til det førindustrielle niveau.

Men aftalen er i sig selv utilstrækkelig til at nå målet, og den er ikke juridisk bindende.

Trump har tidligere kaldt klimaforandringer "et svindelnummer", der er opfundet af Kina. Han truede i sin valgkamp med at trække USA ud af aftalen.

Under G7-topmødet i sidste uge nægtede Trump at støtte klimaaftalen. Han skrev på Twitter derefter, at han ville træffe en beslutning om sagen i denne uge.

Dermed er de store industrilande usædvanligt splittede.

De øvrige lande i G7 har dybt beklaget Trumps holdning.

- Stats- og regeringscheferne i Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien samt EU-præsidenten og formanden for EU-Kommissionen bekræfter deres stærke forpligtelse til hurtigt at implementere Parisaftalen, hed det i sluterklæringen fra G7-topmødet på Sicilien.

/ritzau/Reuters

ARKIVFOTO 1990 af den brændende færge Scandinavian Star. Torsdag kommer resultaterne af en stor norsk undersøgelse af, hvad der egentlig skete ved skibsbranden i 1990. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN.

Scandinavian Star-kommission fremlægger sine opdagelser

I flere år har en norsk kommission, nedsat af Stortinget, arbejdet for at afdække, om offentligheden blev korrekt informeret om, hvad der skete, da færgen Scandinavian Star brød i brand i 1990.

Branden kostede over 100 mennesker livet og har siden været omgærdet af mystik, store følelser og dusinvis af teorier om årsagen. Samtidig er flere grundlæggende spørgsmål ubesvarede.

Torsdag fremlægger den norske kommission sine resultater for Stortinget. Kommissionens oplæg er at afdække, om der i den originale efterforskning blev givet et "korrekt og dækkende" billede af sagen.

Dermed er det ikke kommissionens opgave at efterforske eller stille personer ansvarlige. Alligevel håber "Scandinavian Stars Danske Støtteforening", at nye informationer kommer for dagens lys.

- Vi forventer ikke, at der kommer et 100 procents gennembrud. Men vi forventer, at der kommer en del indrømmelser til os i forhold til vores påstande om, hvad der sket.

- Med de ting, vi ved i dag, om at branden er påsat og planlagt, er det ikke tåleligt, at det ikke er afklaret, præcist hvad der skete. Der skal sættes et punktum.

- Så vi håber, at kommissionens rapport vil åbne op for, at de skyldige bliver stillet til ansvar, siger talsmand for foreningen Mike Axdal.

Scandinavian Star brød i brand natten til 7. april 1990. 158 mennesker døde under branden, og en person døde efterfølgende af skader pådraget under branden.

Omstændighederne omkring branden har været omdiskuteret fra starten. Undersøgelsesmyndighederne kom frem til, at der var tale om en påsat brand og pegede på en lastbilchauffør. De anklager blev dog senere droppet.

Det viste sig også, at personalet på Scandinavian Star i høj grad manglede uddannelse.

I 2014 genoptog norsk politi efterforskningen af branden, men stoppede igen i 2016, hvor sagen blev henlagt.

I 2016 afdækkede blandt andre Politiken, at værdien af Scandinavian Star blev hævet markant kort før branden. Det har affødt spekulationer om, hvorvidt branden skulle være antændt i forbindelse med forsikringssvindel.

/ritzau/

64 personer er anholdt, og kokain til mange millioner dollar er konfiskeret fra sydamerikansk smuglerring i Panama. Arkivfoto fra Panama City 2017. REUTERS/Carlos Lemos Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

Politiet i Panama beslaglægger fire ton kokain

64 personer er anholdt, og kokain til mange millioner dollar er konfiskeret fra sydamerikansk smuglerring.

Myndighederne i Panama har arresteret 64 personer og beslaglagt fire ton kokain efter at have været på sporet af en smuglerring i mere end to år.

Det fremgår af en regeringsudtalelse onsdag.

Igennem de seneste 22 måneder har politiet beslaglagt i alt 2,5 millioner dollar, 49 køretøjer og et ton marihuana fra smuglerringen, der består af personer fra Panama, Columbia, Cuba, Guatemala, Mexico og Venezuela.

Anklageren i sagen, Eduardo de la Torre, fortæller, at smuglerringen har transporteret stofferne med båd fra Sydamerika. Han oplyser samtidig, at stofferne på gadeplan i USA har en værdi på omkring 400 millioner dollar, hvilket svarer til 2,6 milliarder danske kroner.

Yderligere 33 personer er anklaget i sagen, inklusiv flere politifolk, skriver myndighederne i en erklæring.

Panamas præsident, Juan Carlos Varela, har beklaget sig over, at en fredsaftale mellem den colombianske regering og oprørsbevægelsen FARC, har ført til mere narkotikasmugling og forøget volden i Panama.

/ritzau/Reuters

Ti regeringssoldater er blevet dræbt i forbindelse med et luftangreb i byen Marawi i Filippinerne. Arkivfoto 2017. / AFP PHOTO / TED ALJIBE Fold sammen
Læs mere
Foto: TED ALJIBE.

Filippinsk militær dræber ti af sine egne i luftangreb

Koordineringen var ikke udført ordentlig, siger forsvarsminister, efter at luftangreb ramte regeringssoldater.

Ti regeringssoldater er blevet dræbt i forbindelse med et luftangreb i byen Marawi i Filippinerne.

Det oplyser landets forsvarsminister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ud over de ti dræbte meldes yderligere otte soldater såret efter angrebet.

Det filippinske militær har lanceret et angreb mod byen for at trænge militante islamister ud.

- En gruppe af vores soldater blev ramt af vores egne luftangreb. Ti blev dræbt og otte såret, skriver forsvarsminister Delfin Lorenzana i en besked til pressen ifølge Reuters.

Nyhedsbureauet AFP skriver imidlertid, at der kun er tale om syv sårede.

- Det er trist, men det er sådan noget, der nogle gange sker i krigens tåge. Koordineringen var ikke udført ordentligt, så vi ramte vores egne, tilføjer han.

Forsvarsministeren oplyser ved samme lejlighed, at angrebet fandt sted onsdag.

Det filippinske militær har med både soldater på jorden og luftangreb forsøgt at tvinge oprørere med forbindelse til Islamisk Stat ud af Marawi.

Oprørerne gemmer sig i boligkvarterer og holder adskillige civile som gidsler.

Også i de områder, hvor militæret har kontrollen, er omkring 2000 civile fanget i konflikten.

En talsmand fra militæret har flere gange understreget, at angrebene bliver udført med kirurgisk præcision, således at der ikke er fare for de civile.

Islamisterne har nu i otte dage haft kontrollen over flere dele af byen.

Konflikten brød for alvor ud, da regeringsstyrker stormede et hus for at anholde Isnilon Hapilon, der menes at være Islamisk Stats leder i Filippinerne.

Han optræder på USA's liste over de mest eftersøgte terrorister.

Regeringsstyrkerne blev mødt af adskillige mænd, der beskyttede Hapilon, og derefter brød uroen ud i byen.

Efter onsdagens fejlslagne angreb siger forsvarsminister Delfin Lorenzana ifølge Reuters, at militæret muligvis vil indstille luftangrebene i byen.

/ritzau/