Nu graves Salvador Dalis lig op for at afgøre faderskabssag

Datoen for, hvornår Trumps søn og svigersøn skal vidne i Rusland-sag, er fastsat. Aggressiv hjernetumor rammer det republikanske ikon McCain. Få overblikket over nattens nyheder her.

Arkivfoto: Salvador Dali-stiftelsen forsøger at forhindre, at gravfreden forstyrres på Salvador Dali-museet i Figueres i det nordøstlige Spanien, hvor han er begravet. Ikke desto mindre vil den spanske kunstners grav efter planen blive åbnet kl. 9.30 torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: LLUIS GENE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salvador Dalis lig graves op for at afgøre faderskabssag

Den spanske kunstner Salvador Dali har været død i godt 28 år. Det er blevet antaget, at han døde barnløs, men nu skal det opklares, om han alligevel har efterladt sig et barn.

Det hævder den 61-årige Maria Pilar Abel fra Catalonien nemlig, at han har.

Hun påstår, at hendes mor havde et forhold til kunstneren, da moren arbejdede i Port Lligat nær Dalis fødeby, Figueres.

Salvador Dali boede i den lille fiskerby i en årrække, og det skal have været i denne periode, at han gjorde Maria Pilar Abels mor gravid.

Maria Pilar Abel har i årevis hævdet, at hendes far er den berømte kunstner, som er kendt for sine surrealistiske værker og aparte liv. Men kendere af Dali er skeptiske.

Ian Gibson, der har skrevet en biografi om Salvador Dali, har skrevet i avisen El Pais, at han tvivler.

For Dali var skruet sådan sammen, at han foretrak at iagttage sex frem for at dyrke det.

Gibson noterer også, at den excentriske Dali ikke kunne holde ud, at andre end hans mangeårige kone, Gala, rørte ved ham.

Salvador Dali-stiftelsen forsøger at forhindre, at gravfreden forstyrres på Salvador Dali-museet i Figueres i det nordøstlige Spanien, hvor han er begravet.

Stiftelsen har appelleret beslutningen om at grave ham op. Denne appelsag er ikke afgjort endnu, men i forrige uge fastsatte en domstol i Barcelona datoen og tidspunktet for udgravningen.

Maria Pilar Abel siger, at hun ikke er ude efter nogen arv.

- Jeg vil først og fremmest bare have min identitet.

Hun fortæller, at det var hendes bedstemor, der fortalte hende, at hendes far er Salvador Dali. Det skete, da hun var omkring syv år.

Moren indrømmede det angiveligt først langt senere.

Den spanske kunstners grav åbnes torsdag klokken 9.30.

/ritzau/AFP

Aggressiv hjernetumor rammer det republikanske ikon McCain

John McCain, den respekterede amerikanske senator og tidligere præsidentkandidat for Republikanerne, har fået konstateret en aggressiv hjernetumor.

Den 80-årige senator kommer sig for tiden efter en operation, der blev foretaget sidste fredag for at fjerne en mindre blodprop over McCains ene øje.

En vævsprøve har siden operationen afsløret, at blodproppen var udløst af en aggressiv og ondartet tumor.

John McCain er en nærmest ikonisk skikkelse i amerikansk politik. Senatoren var krigsfange under Vietnamkrigen, hvilket har stemplet ham som en helt i mange amerikaneres øjne.

Da hans fly blev skudt ned over Vietnam i 1967, var det starten på fem og et halvt år i fangenskab for McCain.

Da han undervejs blev tilbudt at blive løsladt, afslog han. McCain insisterede på, at andre fanger, der havde siddet indespærret længst, skulle løslades først.

I sin tid i fangenskab blev McCain tortureret. En af senatorens stolte øjeblikke var derfor, da han var med til at gøre tortur forbudt i 2015.

I 2008 vandt han nomineringen som Republikanernes præsidentkandidat. Dengang tabte han præsidentvalget til Demokraternes Barack Obama.

McCain kritiserede ofte Obamas udenrigspolitik, som han mente var for defensiv. Men de to arbejdede også sammen om politiske tiltag og udviste generelt stor respekt for hinanden.

Den forhenværende præsident har onsdag aften amerikansk tid udsendt en hilsen til McCain på Twitter.

- John McCain er en amerikansk helt og en af de modigste fightere, jeg nogensinde har mødt. Kræften ved ikke, hvad den er oppe imod. Give it hell, John, skriver Obama.

McCain har længe været særdeles kritisk over for USA's republikanske præsident, Donald Trump.

Præsidenten har også tidligere sagt, at McCain ikke er en krigshelt i hans øjne.

- Jeg foretrækker folk, der ikke bliver fanget, sagde Donald Trump i 2015.

Efter nyheden onsdag har Trump dog for en stund sat striden til side.

- Melania (Trumps kone, red.) og jeg sender vores tanker og bønner til senator McCain, Cindy (McCains kone, red.) og deres familie. Få det bedre, skriver præsidenten på Twitter.

/ritzau/

53-årig mand falder over bord og drukner ved Samsø

En 53-årig mand er afgået ved døden, efter at han faldt over bord fra en sejlbåd onsdag aften. Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse natten til torsdag.

Politiet modtog anmeldelsen klokken 20.03.

Manden var på en sejlbåd, der var på vej til Ballen Havn på Samsø.

- Selv om de andre sejlere reagerede hurtigt og fik vendt båden, var den 53-årige livløs, da han blev bjærget om bord på båden igen, skriver Østjyllands Politi i pressemeddelelsen.

Den 53-årige modtog førstehjælp, indtil en redningshelikopter fløj manden til Skejby Sygehus. Her afgik han ved døden.

De nærmeste pårørende er underrettet.

/ritzau/

Trumps søn og svigersøn skal vidne i Rusland-sag i næste uge

Den amerikanske præsident Donald Trumps ældste søn, Donald Trump Jr., og præsidentens tidligere kampagnechef Paul Manafort skal vidne under en høring i Senatet onsdag 26. juli. Det oplyser Senatets domskomité onsdag amerikansk tid.

Trumps søn og tidligere kampagnechef forventes at blive udspurgt om beskyldninger om russisk indblanding i præsidentvalget i USA i 2016 samt et muligt russisk samarbejde med Trump-kampagnen.

Donald Trumps svigersøn, Jared Kushner, vil blive afhørt af amerikanske senatorer mandag, oplyser hans advokat.

- Vi samarbejder med og er lydhøre over for komitéens program, og derfor har vi planlagt hr. Kushners samtale med Senatet til 24. juli, udtaler Jared Kushners advokat, Abbe Lowell, i en erklæring.

- Han (Kushner, red.) vil fortsætte med at samarbejde og værdsætter muligheden for at hjælpe med at følge denne sag til dørs, tilføjer advokaten.

Afhøringen af Jared Kushner er endnu ikke bekræftet af Senatet.

Senator Sheldon Whitehouse, et demokratisk medlem af domskomitéen, påpeger, at høringen betyder, at komitémedlemmerne får chancen for at høre forklaringerne blive afgivet under ed.

- Der er blevet sagt utrolig meget offentligt, men det har ikke været under ed. Det betyder, at folk har kunnet udelade noget eller lyve, siger Sheldon Whitehouse til CNN.

Paul Manafort har tidligere været rådgiver for Viktor Janukovitj, den Rusland-venlige tidligere præsident i Ukraine.

Jared Kushner er en af Donald Trumps nærmeste rådgivere og var det også under valgkampen forud for præsidentvalget. Han er gift med Trumps datter Ivanka.

Når Kushner bliver udspurgt af komitéen, vil han være den hidtil nærmeste af præsidentens rådgivere, der udspørges om kontakten til Rusland.

Komitéen ventes at spørge Kushner til to møder med Ruslands ambassadør i USA, Sergej Kisljak. Møderne fandt sted i Trump Tower i New York i december.

/ritzau/Reuters

32 millioner flere vil være uforsikrede i 2026 uden Obamacare

32 millioner flere amerikanere vil miste deres sygeforsikring inden 2026, hvis Republikanernes forsøg på at ophæve sundhedsreformen Obamacare uden en erstatning lykkes. Det viser nye beregninger fra det uafhængige budgetkontor i Kongressen onsdag amerikansk tid.

Ifølge budgetkontorets beregninger vil antallet af amerikanere, der ikke er forsikret, stige med 17 procent alene næste år, hvis Obamacare ophæves uden at blive erstattet af en ny sundhedsplan.

Hidtil har Kongressens budgetkontor advaret om, at den seneste republikanske plan om at afskaffe Obamacare vil efterlade 22 millioner flere amerikanere uden forsikring i 2026.

Da det tirsdag stod klart, at Republikanerne i Senatet ikke kunne samle nok stemmer til at indføre en erstatning for Obamacare, annoncerede flertalsleder i Senatet Mitch McConnell en afstemning om at ophæve Obamacare i begyndelsen af næste uge.

Han har to gange tidligere uden held forsøgt at gennemføre en sådan afstemning.

Flertalslederen har i det nye forslag indlagt en overgangsperiode på to år, før Obamacare trækkes tilbage. Det er meningen, at man vil lave en erstatning for den i mellemtiden.

Republikanerne håber, at det kan få de sidste senatorer til at acceptere lovforslaget.

Ophævelsesafstemningen synes dog dødsdømt på forhånd. Således har tre republikanske senatorer allerede tilkendegivet, at de ikke vil støtte en tilbagetrækning af Obamacare.

Republikanerne har 52 af de 100 pladser i Senatet og tåler derfor ikke flere end to udbrydere, hvis partiet skal sikre et nødvendigt flertal.

Moderate republikanere har især udtrykt bekymring over at afskaffe den del af Obamacare, der hedder Medicaid. Det er en sundhedsplan for primært fattige amerikanere.

/ritzau/Reuters