Nu får Belgien ny konge

Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BELGIEN: Den 79-årige kong Albert II har efter 20 år på tronen valgt at abdicere på grund af sin alder og et svigtende helbred. Han går officielt af søndag klokken 10:30. Det er første gang, at en konge træder tilbage i Belgiens historie.

Arvtageren, kronprins Philippe, bliver indsat klokken 12. Han er 53 år og gift med prinsesse Mathilde, som han har fire børn med. Deres ældste datter bliver den første kvindelige tronarving i Belgien, skriver nyhedsbureauet AFP.

Belgierne spekulerer i, hvorvidt kronprins Philippe besidder sin fars politiske evner og gåpåmod, og om han kan formå at samle Belgien, der er splittet mellem landets flamsk- og fransktalende halvdele. I modsætning til i Danmark har monarken i Belgien nemlig en vejledende politisk funktion, og kong Albert II spillede for eksempel en rolle under den seneste regeringsdannelse, der tog halvandet år, og som skabte alvorlig og langvarig politisk krise i landet.

»Det er ham, der har holdt sammen på landet,« siger en ældre kvindelig belgier til TV 2, mens en yngre belgisk kvinde kalder kong Albert »en garant for samling«.

BNB