Nu er Sverige der igen: Sygehuse er ved at knække under presset

I de hårdest ramte dele af Sverige kan sygehusene ikke længere følge med. De tvinges til at transportere patienter til andre regioner. Myndighederne frygter dog, at det snart bliver endnu værre.

De mange covid-19-smittede svenskere sætter nu – igen – de svenske hospitaler under hårdt pres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix

I Sverige har de lige nu Europas næsthøjeste smittetal pr. indbygger, kun overgået af Cypern.

De mange smittede svenskere sætter nu – igen – de svenske hospitaler under hårdt pres.

I flere svenske byer nærmer intensivafdelingerne sig nu bristepunktet, skriver medierne SVT og Svenska Dagbladet. Og antallet af indlæggelser ventes at stige i de hårdest ramte regioner.

Der er lige nu 395 personer indlagt på de svenske intensivafdelinger – flere end på noget tidspunkt under anden bølge. Da tallet var højest i april 2020, var der 558 personer på intensivafdelingerne. Nationalt er blot cirka 15 procent af intensivsengepladserne ledige, skriver SVT.

Særligt Uppsala er hårdt i øjeblikket. Her er flere indlagt med covid-19 end nogensinde tidligere.

»Det er meget presset lige nu. Nu begynder vi at nærme os grænsen for, hvad vi kan præstere,« siger Rafael Kawati, der er sektionschef for intensivafdelingen på Det Akademiske Sygehus i Uppsala, til Svenska Dagbladet.

Han frygter de kommende uger. For sundhedsvæsenet i regionen ser tegn på, at smitten fortsætter med at stige.

»Trykket på sygeplejen er ekstremt højt, og regionen vurderer, at behovet for intensivpladser kommer til at stige yderligere,« hedder det i en frisk rapport.

Når intensivafdelingen i Uppsala har færre end ti procent af pladserne tilbage, bliver det nødvendigt at flytte patienter til andre regioner.

Det har allerede været aktuelt flere gange, og det vil ske oftere i de kommende dage, forventer Rafael Kawati. Det er ikke ufarligt, mener han:

»Der findes altid risici ved at transportere så syge patienter,« siger han.

Smittetal i Sverige sammenlignet med en række andre europæiske lande.

Også i hovedstaden, Stockholm, og i Dalarna i det centrale Sverige er man hårdt ramt for tiden.

I Dalarna er der nu mangel på både personale og medicinsk udstyr, skriver SVT. Også her venter de værste dage forude, vurderer myndighederne.

»Smittespredningen i Dalarna fortsætter også i denne uge med at stige kraftigt,« skriver regionens myndigheder i seneste ugerapport.

Selvom antallet af indlæggelser er meget højt, og det registrerede antal smittede slår rekorder, er der alligevel noget positivt i de svenske coronatal: Vaccinerne virker – ingen tvivl om det.

Ligesom herhjemme har knap 20 procent af svenskerne fået mindst ét vaccinestik, og langt de fleste af de mest sårbare er nu beskyttet.

Selvom smittetallene nu er højere end i anden bølge, ligger dødstallene langt, langt under tidligere.

Coronarelaterede dødsfald pr. indbygger.