Nu er Paven og Trump også blevet uvenner

Pave Frans kalder Donald Trump for »ukristen« på grund af hans immigrationspolitik. Men den slags har ikke samme effekt som en bandlysning i middelalderen, og Trump kan vinde på balladen.

Pave Frans har i de seneste dage været på besøg i Mexico, og på flyrejsen hjem til Rom luftede han sine holdninger om den republikanske topkandidat, Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAX ROSSI

LAS VEGAS: Den amerikanske valgkamp er som et globalt reality-show, der bliver vildere og vildere og med den samme vanedannende effekt. Det er umuligt ikke at engagere sig i den – og nu har vi også fået paven med i begivenhederne. Pave Frans har i de seneste dage været på besøg i Mexico, og på flyrejsen hjem til Rom spurgte reportere ham om hans holdning til den republikanske topkandidat, Donald Trump, der har sagt, at han vil bygge en mur langs grænsen til Mexico og smide alle ulovlige immigranter ud af USA. Paven sagde, at han ikke ville blande sig i den amerikanske valgkamp, men han kunne alligevel ikke lade være.

»En person, som kun tænker på at bygge mure … og ikke broer, sådan en person er ikke kristen. Det er ikke, hvad Det Nye Testamente lærer os,« sagde han. Reporterne refererede over for paven, hvad Trump havde sagt om sagen, og paven svarede: »Hvis den mand har udtalt sig som refereret, er han ikke kristen.«

Som en middelalderlig bandlysning

Og før end nogen kunne sige »der er republikansk primærvalg i South Carolina i morgen«, var pavens ord blevet en del af valgkampen. Trump slog igen – det var »skamløst« af paven at betvivle hans kristentro, og de mexicanske politikere og medier havde fyldt paven med løgn under besøget i Mexico, sagde han og tilføjede i sin velkendte, lettere deliriske show-stil:

»Hvis og når Islamisk Stat angriber Vatikanet, ville paven have ønsket, at Trump havde været amerikansk præsident … for så ville Islamisk Stat have været udryddet.«

Hvad det betyder for primærvalgkampen, at overhovedet for den katolske kirke – »Guds mand på jord« – har erklæret Trump for ukristen?

Også på Facebook og Twitter gik den republikanske kandidat i rette med pavens kritik.

In response to the Pope:If and when the Vatican is attacked by ISIS, which as everyone knows is ISIS’s ultimate...

Posted by Donald J. Trump on Thursday, 18 February 2016

Flere amerikanske eksperter betragtede det nærmest som en middelalderlig bandlysning, og at Trump nu stod over for politisk fortabelse og især blandt det religiøse højre – men det er usikkert.

Ved det republikanske primærvalg i South Carolina lørdag beskriver hovedparten af vælgerne sig som afarter af højrereligiøs, men de er for det første ikke katolikker – kun otte procent af beboerne i South Carolina er katolikker, 85 procent er protestanter – og for det andet er Pave Frans upopulær blandt konservative og også konservative katolikker. Hans syn på homoseksualitet, immigration, fattigdom og kapitalisme er ikke de konservatives syn på emnerne, og som en katolsk vælger for nyligt sagde til Berlingske: »Jeg har stadig billedet af den gamle pave på væggen, ikke den nye.«

Det er også sigende, at torsdag aften var de mest populære historier, blogs og kommentarer på konservative sites som Breibart og Freerepublic anti-Frans historier, for eksempel en blog om, at ingen steder i verden er så muromkransede som Vatikanet. »Pave Frans, riv din egen mur ned,« hed den.

Den amerikanske TV-station CNN har fanget Donald Trump læse sin pressemeddelelse op om pavens kritik.

Ingen kender dagen, før Trump er gået i seng, men det er ikke umuligt, at kritikken kan få den omvendte konsekvens af den tilsigtede. At netop emnet for kritikken og afsenderen af kritikken i sidste ende kan gavne Trump. I de seneste meningsmålinger, foretaget før pavens kritik, står han til at vinde lørdagens primærvalg i South Carolina med mellem 12 og 19 procentpoint, og han står til at vinde næste uges partiafstemning i Nevada med nogenlunde de samme cifre.