Nu er klokken tre minutter i dommedag

Den internationale forskersammenslutning Bulletin of the Atomic Scientists har på en international pressekonference rykket viseren tættere på ragnarok på det symbolske dommedagsur.

Foto: SCOTT OLSON. Den store viser får et nøk opad. Nu er der kun tre minutter til dommedag.
Læs mere
Fold sammen

USA: Nok er det mest af symbolsk betydning, men forskerne bag står selv fast på, at det er benhård videnskab, der ligger bag visernes bevægelse på dommedagsuret.

Torsdag har gruppen af forskere bag uret, Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), indkaldt til en international konference i New York. Her blev viseren som ventet rykket et nøk tættere på midnat. Dermed vurderer forskerne altså, at menneskeheden er rykket tættere på sin egen udslettelse.

Uret er gået fra 23.55 - altså fem minutter i ragnarok - til nu at være tre minutter i. Sidste gang uret var så tæt på midnat var i 1983, hvor forholdet mellem USA og Sovjetunionen under Den Kolde Krig var på frysepunktet.

Denne gang er det blandt andet »helt utilstrækkelige« forsøg på at forhindre en katastrofal global opvarmning, der har fået forskergruppen, som blandt andet tæller 18 nobelpris-modtagere, til at rykke viseren.

»Verdens lande har ved fraværet af en dramatisk kursændring udledt nok kuldioxid og andre drivhusgasser ved udgangen af dette århundrede til at forvandle Jordens klima gennemgribende, skade millioner og atter millioner af mennesker, og true mange vigtige økosystemer, som civilisationen bygger på,« lyder en del af forklaringen.

Samtidig står forsøget på at nedbringe verdens arsenaler af atomvåben i stampe. Især Ruslands og USAs forsøg på at modernisere deres atomvåben udpeges som bekymrende.

»Verdens ledere har undladt at handle med den nødvendige hastighed eller det nødvendige omfang for at beskytte borgerne mod en potentiel katastrofe. Disse ledelsessvigt sætter enhver person på Jorden i fare,« udtaler administrerende direktør for BAS Kennette Benedict i en pressemeddelelse.

Sidst uret blev justeret var i januar 2012, hvor viseren rykkede et minut tættere på dommedag. Dengang var forskerne også bekymrede over klimaforandringerne og den usikkerhed, der var forbundet med, at en række mellemøstlige stater havde atomvåben i sine hænder. Og siden er rynkerne hos BAS altså blevet endnu dybere.

For kort tid siden advarede et forskerhold i det anerkendte tidsskrift Science da også om, at menneskecivilisationen er på vej til at gøre Jorden ubeboelig for sig selv.

Dommedagsuret blev første gang stillet i 1947 efter afslutningen på Anden Verdenskrig. Dengang optrådte uret på forsiden af magasinet »The Bulletin«, og man satte viserne til syv minutter i midnat. Siden da har man løbende justeret viserne, og allertættest på ragnarok var det i 1953 under Den Kolde Krig, hvor viserne blev sat til to minutter i midnat. Mest fredeligt vurderede forskerholdet, at der var tilbage i 1991 - kort efter Sovjetunionens opløsning. Her skruede man viserne tilbage til 17 minutter i ragnarok.