Nu er det slut med den gejstlige grænsehandel

Den traditionelle tuskhandel med afgiftsfri Vatikan-cigaretter er slut, når et forbud mod tobakssalg i pavestaten fra nytår træder i kraft.

Foto: Alessandro Di Meo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis moral er godt, er dobbeltmoral som bekendt dobbelt så godt. Men der må trods alt være grænser for den etiske rummelighed. Det mener i hvert fald pave Frans.

Siden han blev valgt som overhoved for den katolske kirke i marts 2013, har Frans gjort værdier som ydmyghed, nøjsomhed og ideen om en sund sjæl i et sundt legeme til kerneværdier i sin forkyndelse. Samtidig er Vatikanet fortsat med at skovle penge ind på salget af afgiftsfri tobaksvarer. Men nu kan det være nok. Fra nytår er det slut med at sælge cigaretter, cigarer og pibetobak på Vatikanets område.

»Den hellige kirke kan ikke deltage i en aktivitet, der skader helbredet, og som ifølge WHO hvert år dræber syv millioner mennesker,« sagde Vatikanets talsmand, Greg Burke, da han torsdag fortalte om pavens beslutning på et pressemøde og tilføjede:

»Selvom salget af cigaretter udgør en vigtig indtægtskilde, er den ikke legitim, hvis det bringer folks liv i fare.«

Ifølge magasinet L’Espresso er det ikke småpenge, Vatikanet giver afkald på. Den næststørste post i regnskabet hos kirkestatens kommercielle afdeling har de seneste år været salg af tobak. Men udover at skabe et mellemstort hul i de pavelige budgetter får tobaksforbuddet også »mikroøkonomiske« konsekvenser for en række tuskhandlere.

Kun indbyggere og ansatte har – i teorien – adgang til at købe i Vatikanets butikker. De har hidtil haft ret til at købe fem pakker cigaretter om måneden til priser, der uden afgifter er klart lavere end i det omgivende Rom. Hvorfor også mange ikke-rygere i sagens italienske natur har udnyttet kvoten og solgt den billige tobak videre til familie og bekendte, hvad enten det var som vennetjeneste eller for at tjene et par håndører.

Samtidig og ikke mindst lader kontrollen med kundernes tessera, som de Vatikan-tilknyttedes indkøbskort hedder, en del tilbage at ønske, mener L’Espresso at vide. Under alle omstændigheder er tuskhandlerne out of business pr. 1. januar.

Men selvom Vatikanets butikker, der er kendt som verdens mest eksklusive duty free-forretninger, mister deres vigtigste slagvare, har de ingen planer om at lukke. De vil fortsat sælge mærkevareprodukter så som TV-apparater eller tøj, tasker og kosmetik.

Alt sammen uden fordyrende afgifter, hvilket måske ikke er hverken dobbeltmoralsk eller helbredsskadeligt men næppe heller helt fair og etisk konkurrence for butikker udenfor pavestatens mure.

Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, heller ikke i Vatikanet.