Nu er det op til Senatet at afgøre Trumps skæbne: Her er de republikanere, du skal holde øje med

Demokraterne skal bruge 17 republikanske stemmer for at få kendt Donald Trump skyldig ved den kommende rigsretssag. Og de er langtfra i mål endnu. Her er, hvad de forskellige republikanere har sagt om sagen.

 
USAs præsident, Donald Trump, er nu som den første præsident nogensinde stillet for en rigsret to gange. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er enormt meget på spil for Donald Trump i den kommende rigsretssag. For det første kan han blive kendt skyldig i at have opfordret til vold mod Kongressen. For det andet kan rigsretssagen potentielt sætte en stopper for hans fremtidige politiske karriere.

Men Donald Trump er ikke dømt endnu. Og der er stadig lang vej igen, før ovenstående scenarier kan blive til virkelighed. Nu er det op til Senatet og i høj grad Donald Trumps egne partifæller at afgøre hans skæbne.

Og selvom flere republikanere har kritiseret Donald Trumps rolle i de voldelige optøjer mod Kongressen, er det de færreste, der åbent har forholdt sig til rigsretssagen endnu. Berlingske vil her forsøge at give en gennemgang.

Men først en opsummering af, hvor vi står lige nu:

  • Ti republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus stemte onsdag aften for at rejse endnu en rigsretssag mod præsidenten.
  • Sammen med Demokraterne har de sigtet ham for at opildne til det voldelige stormløb mod Kongressen, som fandt sted i sidste uge.
  • Når sagen rykker videre til Senatet, skal Demokraterne finde mindst 17 republikanere, som vil stemme for at finde Donald Trump skyldig, før det gælder.

Som det ser ud lige nu, kan det blive svært for Demokraterne at finde opbakning til at dømme Donald Trump i Senatet. Der er i hvert fald stadig ingen republikanske senatorer, som åbent har annonceret, at de vil stemme for det. Til gengæld er der en del, der har givet udtryk for det modsatte.

Republikanernes flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, har talt hårdt imod Donald Trumps håndtering af både stormløbet mod Kongressen og den afgående præsidents grundløse anklager om valgsvindel, efter at han tabte præsidentvalget i november. Men er han klar til at dømme Trump ved en rigsretssag? Han har stadig ikke besluttet sig, lød det onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix.

Her er senatorerne, du skal holde øje med

Allermest bemærkelsesværdigt er det nok, at Republikanernes flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, har meldt ud, at han endnu ikke har besluttet sig for, hvordan han vil stemme ved den kommende rigsretssag.

Det har tidligere lydt fra anonyme kilder tæt på senatoren, at han er godt tilfreds med rigsretssagen og helst ser, at Donald Trump bliver smidt helt ud af partiet. Stemmer han for at finde den afgående præsident skyldig, kan det bane vej for, at flere andre republikanske senatorer gør det samme, mener eksperter.

Og han er ikke den eneste, der har meldt ud, at han forholder sig åbent til sagen.

Pat Toomey, Ben Sasse og Lisa Murkowski har alle rettet en hård kritik mod Donald Trump og enten opfordret ham til at træde af eller sagt, at de mener, at der er grundlag for en rigsretssag mod ham. Men de har ikke sagt noget om, hvordan de selv vil stemme.

Og så er der selvfølgelig den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney, der som den eneste republikanske senator stemte for at afsætte Donald Trump ved rigsretten i fjor. Han har udtalt, at stormløbet mod Kongressen bør få »meningsfulde konsekvenser« for Donald Trump, men intet sagt om den næste rigsretssag.

Lindsey Graham, der er senator for South Carolina, har sendt en klar besked til sine partifæller: Hvis de stemmer for at kende Donald Trump skyldig ved den kommende rigsretssag, gør de skade på både landet, præsidentembedets fremtid og Det Republikanske Parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix.

Ti senatorer har meldt sig som modstandere

Der er dog endnu flere af Donald Trumps partifæller, som klart har meldt ud, at de ikke støtter en rigsretssag. Det gælder således Marco Rubio, Rand Paul, Cindy Hyde-Smith, Roy Blunt, Steven Daines, Kevin Cramer, Tim Scott, Ted Cruz og Lindsey Graham.

De har alle ti meddelt CBS News, at de ikke støtter en rigsretssag. Nogle af dem er imod, fordi Donald Trump alligevel er på vej ud. Andre mener, at det kan splitte partiet unødigt og skabe mere konflikt i befolkningen. Flere af dem er i øvrigt Donald Trumps tætte allierede.

»Til mine republikanske kolleger, som legitimerer denne proces: I volder skade, ikke bare på landet, fremtiden for præsidentembedet, men også på partiet,« lød det fra Lindsey Graham i en pressemeddelelse onsdag ifølge The Wall Street Journal:

»De millioner af vælgere, som har støttet præsident Trump og hans dagsorden, må ikke dæmoniseres over de foragtelige handlinger, som en oprørsk pøbelhær har begået.«

Så mangler vi bare 36 republikanske senatorer. Langt de fleste har endnu ikke villet udtale sig om sagen og gør det formentlig heller ikke, før den går i gang.

Lyt til »Kampagnesporet« – Berlingskes podcast om amerikansk politik.