Nu er det officielt: Storbritannien har fået ny premierminister

Lykønskninger strømmer ind til Storbritanniens nye regeringschef, den konservative Theresa May.

Theresa May ankommer onsdag aften sammen med sin mand Philip John til Buckingham Palace. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE PARSONS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Theresa May er onsdag formelt udnævnt til Storbritanniens premierminister af dronning Elizabeth II. Det bekræfter det britiske kongehus, Buckingham Palace.

Theresa May ankom kort før klokken 18.30 dansk tid til Buckingham Palace, hvor hun mødtes med dronningen, som officielt bad hende danne regering.

Et officielt foto udsendt af Buckingham Palace viser May, der nejer for dronningen under audiensen onsdag.

Ifølge den britiske forfatning skal dronningen bede lederen af det parti, som har flertal i Underhuset, om at danne regering.

Den 59-årige konservative May har hidtil været britisk indenrigsminister.

Kort inden udnævnelsen af Theresa May havde dronningen accepteret den afgående premierministers David Camerons afskedsbegæring.

Det er 13. gang, at dronning Elizabeth II udpeger en ny britisk premierminister.

Cameron meddelte sin afgang efter den britiske EU-afstemning 23. juni, hvor et flertal af de britiske vælgere stemte for at forlade EU.

Kort efter den officielle meddelelse om, at May nu har overtaget embedet som premierminister, strømmer lykønskningerne ind.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, ser frem til samarbejdet med sin nye kollega, skriver han på Twitter:

I en pressemeddelelse uddyber den danske statsminister, at Theresa May står over for en stor opgave med at gennemføre resultatet af folkeafstemningen den 23. juni og finde Storbritanniens plads på det europapolitiske landkort.

»Uanset hvilken form for tilknytning Storbritannien fremover får til EU, skal vi fastholde det gode og tætte forhold mellem vores to lande,« siger Løkke.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har sendt sine varmeste lykønskninger til May. Han skriver, at Storbritannien og EU snarest skal tage fat på den »nye situation«, der er opstået med de britiske vælgeres nej til fortsat EU-medlemskab.

»Jeg ser frem til at arbejde tæt sammen med dig og finde ud af mere om dine hensigter på dette område,« skriver Juncker ifølge BBC.

Londons borgmester, Sadiq Khan, hæfter sig ved, at hun erstatter David Cameron på et vigtigt tidspunkt:

»Theresa overtager posten på et afgørende tidspunkt i vores historie, og jeg ser frem til at arbejde konstruktivt sammen med hende i Londons og hele Storbritanniens interesse,« skriver Londons borgmester i en meddelelse.

Også fra Det Hvide Hus i Washington er der lykønskning til den nye britiske leder. En talsmand siger, at USA har tiltro til, at hun kan lede Storbritannien under de vanskelige forhandlinger om at forlade EU.

/ritzau/