Nu er det officiel politik i USA: Klimaforandringerne er ikke menneskeskabte

Donald Trump udpeger en af de mest klimaskeptiske aktivister til chef for EPA - USAs svar på miljøstyrelsen.

Oklahomas justitsminister Scott Pruitt bliver USA nye »miljøminister« Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det ser i bogstaveligste forstand sort ud for klimaforkæmperne. USAs kommende præsident Donald Trump har valgt en kendt konservativ klimakritiker til ny chef for det magtfulde miljøagentur EPA.

Den 48-årige justitsminister fra Oklahoma Scott Pruitt er kendt for sine holdninger til klimaforandringerne. »De er ikke menneskeskabte«, mener han og støtter derfor kul- og olieindustriens og ikke mindst Trumps syn på klimaforandringerne. I hele sin valgkamp har han sagt, at klimaforandringerne er et svindelnummer udtænkt af Kina for at udkonkurrere USA.

Klimaforkæmperne fik ellers et spinkelt håb om, at Trump ville ændre sine meget markante holdninger til klimaforandringerne, da han invitererede den kendte amerikanske miljøaktivist og tidligere vicepræsident Al Gore til en samtale i Trump Tower. Gore var ovenikøbet positiv, da han kom ud fra mødet, og mange håbede på, at der stadig var håb for klimaforhandlingerne og de resultater, der blev opnået i Paris om at sænke CO2 niveauet.

Klimaforandringerne er ikke menneskeskabte.

Men med udnævnelsen af Pruitt blev det håb slukket. Ganske vist kan man spore i det, Pruitt har sagt, en vis åbning og en antydning af, at klimaforandringerne kan være menneskeskabte. Pruitt har dog flere gange givet udtryk for, at det ikke er hele forklaringen. Han opfordrede i en artikel i National Review til åbent at diskutere spørgsmålet.

»Ikke engang videnskabsfolkene er enige«, hævdede han.

»Videnskabsfolk fortsætter med at være uenige om udbredelsen af global opvarmning og dens forbindelse til menneskelig aktivitet. Den debat skal vi opmuntre - i klasseværelser, på offentlige møder og i Kongressen. Der må ikke være tavshed med trusler om retsforfølgelse. Det at være uenig er ikke en forbrydelse«, skrev Pruitt.

Trump har kaldt Obamas klimakamp for »en krig mod kul« og har lovet mange af sine vælgere, at USA vil vende tilbage til omfattende brug af kul. Kulminerne i blandt andet West Virginia skal åbnes igen, og han ønsker det, han kalder »rent kul«, tilbage som en af hovedbestandelene i det amerikanske energiforbrug. Og en af Obamas største sejre i forhold til klimaforhandlingerne - Paris-aftalerne - er nu i fare for at blive annulleret fra amerikansk side.

Miljøagenturen er i farezonen

Trump har dog tidligere sagt til amerikanske tv-stationer, at han mener, at mennesket har en vis andel i klimaforandringerne. Men det er ikke hovedårsagen, sagde han blandt andet i et interview med den amerikanske tv-station NBC.

Hvis Trumps ord fra valgkampen står til troende, så er selve miljøagenturet også i farezonen og kan blive afviklet ihvertfald delvis. Trump har under hele valgkampen kritiseret agenturet, som er det vigtigste »miljøministerium« i USA, selv om det ikke er et ministerium. Men direktøren for det er ofte rangmæssigt på linje med de øvrige ministre i en amerikansk administration.

Kul-.og oliebranchen jublede også, da nyheden om Pruitts udnævnelse blev offentlggjort.

»Scott Pruitt har i lang tid været en stærk støtte til delstaternes modstand mod den nuværende adminstrations forsøg på fra centralt hold og gennem EPA at styre energipolitikken. Pruitt vil blive en betydelig stemme, når det kommer til energi- og miljøreguleringer«, sagde Laura Sheehan, som er talskvinde for den amerikanske koaltion for ren kul og elektricitet, og som er en stærk modstander af, at energipolitikken styres fra Washington D. C. Især når den er så »miljøvenlig«, som Obamas regering har været det.

Kulindustrien skal i arbejde igen

Pruitt selv vil arbejde særdeles seriøst for at mindske statens rolle i, hvordan delstaterne skal adminsistrere energibehovet. Og en stat som Oklahoma, som producerer både kul og olie, er modstanden mod klimaaftalerne stor, fordi en række af de miljøregler, som EPA fik gennemført, betøde, at der er gået arbejdspladser tabt i Oklahoma. Og utilfredsheden med tabet af arbejdspladserne både der og i Ohio, West Virginia, Pensylvania og andre lignende kul- og industristater stater har blandt andet været det, der fik Trump valgt.

Men det bliver trods alt ikke enkelt at afvikle alt det, der er sat igang under Barack Obama. Mange af tingene skal igennem Kongressen igen, og det vil også være svært at trække sig ud af Paris-aftalerne, selv om det selvfølgelig kan lade sig gøre. Men valget af Pruitt ses som et alvorligt tilbageslag for miljøet og især for udsigten til, at USA vil komme til at bidrage til en endelig klimaaftale.