Nu er den sidste rumfærge landet

Med Atlantis perfekte landing i Kennedy Space Center i Florida er der sat punktum for Nasas rumfærgeprogram. Se landingen her.

Rumfærgen Atlantis foretog en perfekt landing i Kennedy Space Center klokken 11.57 dansk tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 11.57 dansk tid landende rumfærgen Atlantis i Kennedy Space Center i Florida med kaptajn Chris Ferguson bag roret.

Landingen, der blev foretaget i perfekt rumfærgevejr - klar himmel og næsten ingen vind, markerer afslutningen på USA's 30-årige rumeventyr med rumskibe, der kunne bruges igen og igen og fragte store mængder af materiel op i rummet.

- Rumfærger ændrede den måde, vi ser verden og den måde vi ser universet på. USA ville ikke stoppe med at udforske. Tak fordi I passede på os og bragte det her rumprogram til en passende afslutning. God bless America, lød de historiske ord kaptajn Chris Ferguson, få sekunder efter hjulene klokken 11:57:54 holdt helt stille på den morgenkølige asfalt i Kennedy Space Center i Florida.

135 missioner senere...

I alt har de fem rumfærger været på 135 missioner, hvoraf de 133 kom sikkert ned igen. Tilsammen har færgerne tilbagelagt en distance på over 864 mio. km, hvilket godt og vel svarer til afstanden mellem Jorden og Jupiter.

STS-135 som den sidste mission blev døbt, var Atlantis' 33. flyvning. I alt har rumfærgen tilbragt 307 dage i rummet, fløjet rundt om jorden 4.848 gange og rejst 201.497.230 kilometer.