Nu bryder Mueller tavsheden: Trumps eksrådgiver er stadig kriminel

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har sløjfet den fængselsstraf, som hans tidligere kampagnerådgiver Roger Stone blev idømt i februar. Nu lyder der en sjælden, men klar fordømmelse fra den særlige undersøger, Robert Mueller.

Den særlige anklager Robert Mueller brugte to år på at undersøge Ruslands indblanding i den amerikanske valgkamp, og det var hans arbejde, der førte til en fængselsdom på tre år til Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix

Lige siden hans 448 sider lange rapport om Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg udkom, har den særlige undersøger Robert Mueller insisteret på at lade sit arbejde tale for sig selv.

Men lørdag stod han frem i The Washington Post med et sjældent forsvar af den to år lange undersøgelse og en klar fordømmelse af præsident Donald Trumps beslutning om at sløjfe fængselsstraffen til sin eksrådgiver Roger Stone.

»Jeg føler mig nødsaget til at svare igen på de generelle anklager om, at vores undersøgelse var illegitim og vores motiver utilstedelige, samt de specifikke beskyldninger om, at Roger Stone var et offer for vores arbejde,« skriver Mueller i indlægget i The Washington Post:

»Rusland-undersøgelsen var yderst nødvendig. Stone blev tiltalt og dømt, fordi han begik forbrydelser. Han forbliver en dømt forbryder, og det er fortjent.«

Roger Stone, som er Donald Trumps tidligere kampagnerådgiver og gode ven, blev i november kendt skyldig i at have løjet over for Kongressen og for at lægge hindringer i vejen for Muellers undersøgelse.

I februar blev han idømt en fængselsstraf på 40 måneder, og tirsdag skulle han overgive sig til myndighederne og sendes i fængsel. Men lørdag traf Donald Trump en beslutning om at sløjfe fængselsdommen.

»Roger Stone har allerede lidt nok. Han fik en uretfærdig behandling. Roger Stone er nu en fri mand,« lød det i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus.

Roger Stone er tidligere rådgiver for præsident Donald Trump, og de to har været venner gennem mange år. Tirsdag skulle han være begyndt at afsone en straf på 40 måneder – men Donald Trump har netop annulleret afsoningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix.

Sidste år kom det frem, at Roger Stone havde ageret mellemmand for WikiLeaks og Rusland i valgåret 2016. Dengang offentliggjorde WikiLeaks en række e-mail fra Hillary Clintons kampagne, som Rusland ifølge amerikanske efterretningstjenester havde hacket sig til.

Roger Stone kendte tilsyneladende til dem, inden de blev offentliggjort. Men han løj om det for Kongressen, og dermed gjorde han sig skyldig i endnu en forbrydelse.

Blakket ry i amerikansk politik

Roger Stone har et mildest talt blakket ry i amerikansk politik, og han har tidligere beskrevet sig selv som »den værste udøver af dirty tricks« i Washington, D.C.

Han har arbejdet for præsidenter som Nixon, Reagan og Bush og har i årtier haft et tæt venskab med Donald Trump, inden han blev rådgiver for ham.

Med sin rapport frikendte Mueller de facto Donald Trump for aftalt spil med Rusland under præsidentvalget i 2016. Han har flere gange understreget, at han ikke fandt »tilstrækkeligt bevis« for anklagen. Det, han fandt, pegede dog direkte på Roger Stone.

»Vi identificerede utallige forbindelser mellem den russiske regering og ansatte fra Trumps kampagnestab – Stone var en af dem. Vi påviste ikke, at ansatte fra kampagnestaben samarbejdede med den russiske regering,« skriver Mueller i sit indlæg:

»Det lykkedes imidlertid for undersøgelsen at påvise, at den russiske regering anså det som en fordel, hvis Trump vandt præsidentembedet og arbejdede for at sikre dette udfald. Kampagnestaben (Donald Trumps, red.) forventede i øvrigt at vinde fordele på information, som var stjålet og lækket gennem russisk hacking.«