Nu blusser debatten om »dødens sport« op igen

Den femte unge amerikaner er død på fodboldbanen siden begyndelsen af september. American football er stadig det mest populære spil blandt amerikanerne. Men dødsfaldene og især de mange hjerneskader ryster amerikanerne.

Foto fra en kamp i den amerikanske fodboldliga NFL mellem Minnesota Vikings og Detroit Lions i denne weekend. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dave Reginek

WASHINGTON: Han var populær på sit highschool. Ud over at være særdeles aktiv på skolens fodboldhold spillede den 17-årige Roddrick Williams tuba i skolens band.

Han var kendt for at kunne få sine klassekamerater til at grine, når han sang og dansede, skriver de lokale medier.

For få uger siden døde han efter en fodboldkamp. Det var den femte unge mand, der siden begyndelsen af september mistede livet som følge af den hårde sportsgren..

Forleden skete det så igen. Denne gang var det den 17-årige Andre Smith, der mistede livet. Dermed nåede USA en uhyggelig rekord. I alt syv er døde under udøvelsen af sporten i år.

Det har endnu engang fået debatten om amerikansk fodbold på highschool til at blusse op igen. For især de de helt unge spillere risikerer langvarige hjerneskader.

Det var den amerikanske præsident, Barack Obama, der sendte amerikanerne i chok første gang for et par år siden, da han åbent sagde, at han priste sig lykkelig for at have fået døtre. For hvis han havde fået sønner, havde han måtte forbyde dem at spille fodbold.

Det var det første frontalangreb på en sportsgren, der for mange amerikanere er helligt. Det var lige efter, at en lang række tidligere spillere i den amerikanske fodbold-liga NFL havde fået konstateret alvorlige hjerneskader, som førte til demens efter utallige hjernerystelser.

For sandheden er, at ud over at sporten er en hård kontaktsport med masser af hovedskader og skader på led og på rygrad, så er det en sport drevet ikke alene af milliarder af dollar, men også af personlige ambitioner hos spillerne, tilskuerne, trænere og hos holdets læger for ikke at tale om de, der tjener styrtende på de store hold.

Lægerne udskriver folk med hjernerystelse efter meget kort tid, fordi en spiller i en hospitalsseng koster mange penge. Og på highschool, hvor skaderne måske endda er større end på college-niveau, mangler man både læger og dygtige trænere, der kan sørge for, at de unge har ordentligt udstyr og især hjelme, der passer og også får den lægehjælp, de skal have.

En undersøgelse foretaget af American Journal of Sports Medicine i 2014 viser, at 70 procent af highschool-spillerne var aktive på banen på trods af tydelige tegn på hjernerystelse. 40 procent af dem skjulte symptomerne for deres trænere. De ville ikke svigte holdet. Skaderne blev aldrig opdaget af trænerne, også fordi kun 37 procent af skolerne har professionelle trænere.

Det er ikke kun hovedskader, der koster spillerne livet. Det er også hjertestop efter hård træning og skader i form af brækket hals og dehydring.

Men det værste er langtidsvirkningerne ved gentagne hjernerystelser. Lægerne ved University of North Carolina siger, at netop unge mennesker under tyve stadig har uudviklede hjerner. Det er medvirkende til, at skaderne er voldsomme.

Men antallet af voksne spillere med alvorlige problemer i hjernen har også givet anledning til, at der bliver stillet kritiske spørgsmål til en sport, som er en milliardindtægt for klubberne.

Ngoi Bui fik den 12. oktober en SMS på sin mobiltelefon.. »Din søn er død«.

Sønnen, Kenney Bui, var blevet kørt på skadestuen efter gentagne fald under en kamp på sin High School. Og tifældet var typisk. Han bliver fældet af en modstander, kort efter at kampen var startet. Det var en hård tackling. Han kom op igen og fortsatte kampen, men blev ved slutningen af kampen ramt i hovedet af en modspiller. Han døde på skadestuen uden at være komme til bevidsthed.

Hvorfor han fik lov til at fortsætte efter det første alvorlige fald, er der ingen, der kan give en forklaring på. Men en blanding af en træner, der ikke tager opgaven alvorligt og en dreng, der ikke vil forlade banen.

»Jeg bad ham om ikke at spille fodbold igen efter utallige skader i hovedet. Men han hørte ikke efter«, sagde den fortvivlede far efter kampene til ABC News.