Nu blander FN sig i Khashoggi-sagen: Specialefterforsker er sendt til Istanbul for at undersøge drabet

Et tyrkisk-saudisk samarbejde om efterforskningen af mordet på journalisten Jamal Khashoggi er indtil videre gået dårligt. Nu har FN sendt tre efterforskere til Istanbul for at assistere. Human Rights Watch vil have flere af sted.

Agnes Callamard, som er i Istanbul for at undersøge sagen om mordet på den regimekritiske saudiske journalist Jamal Khashoggi, står her uden for det saudiske konsulat i Istanbul, hvor journalisten blev dræbt. Hun forsøgte at få adgang til konsulatet tirsdag, men blev afvist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Cemal Yurttas/Ritzau Scanpix

Tre måneder efter mordet på Jamal Khashoggi blander FN sig i efterforskningen.

Med den franske FN-specialefterforsker Agnes Callamard i spidsen for en efterforskningsdelegation er tre eksperter blevet sendt til Istanbul for at undersøge den spektakulære drabssag. Det skriver The New York Times.

Der er gået tre måneder, siden Jamal Khashoggi blev dræbt på det saudiske konsulat i Istanbul. Siden har Saudi-Arabien anklaget 11 personer for at stå bag mordet, men kongedømmet nægter at udlevere de 11 til Tyrkiet, hvor præsident Recep Tayyip Erdogan forlanger klare svar på, hvem der står bag.

Den tyrkiske præsident har flere gange antydet, at mordet var bestilt eller godkendt af Saudi-Arabiens kronprins og de facto-leder, Mohamed bin Salman.

Ifølge The New York Times er den fælles efterforskning gået så meget i hårdknude, at Tyrkiet flere gange har overvejet at anmode om en uafhængig FN-undersøgelse af mordet.

Agnes Callamard er dog ikke i Tyrkiet for at foretage sin egen efterforskning, men i stedet ankommet for at assistere den allerede igangværende undersøgelse.

Hun har i en e-mail forklaret til The New York Times, at hendes efterforskning ikke kan lede til selvstændige sigtelser eller tiltaler, men at hun i stedet vil udfærdige en rapport med en række anbefalinger til, hvad næste skridt skal være. Denne skal leveres til FNs Menneskerettighedsråd i juni.

»Jeg vil tage bestik af, hvorledes regeringerne adresserer og reagerer på drabet,« skriver hun og forklarer, at hun i øvrigt vil undersøge, i hvor høj grad stater og individer er ansvarlige.

Callamard er – ud over sit arbejde som specialefterforsker for FN – en fransk menneskerettighedsekspert, direktør for Columbia University’s NGO Global Freedom of Expression og har tidligere arbejdet med Amnesty International.

Agnes Callamard ankom til Istanbul i begyndelsen af denne uge og vil blive i landet ugen ud, skriver The New York Times. Undervejs skal hun mødes med flere tyrkiske ministre og Jamal Khashoggis forlovede, som fulgte ham til konsulatet den dag, han blev dræbt.

Khashoggi forsvandt 2. oktober 2018 i forbindelse med et møde på det saudiske konsulat i Istanbul. Han skulle til mødet for at få tilladelse til at gifte sig med sin tyrkiske forlovede. Da han forsvandt, hævdede Saudi-Arabien først, at han havde forladt konsulatet i live, men erkendte så senere, at han faktisk var blevet dræbt på konsulatet, og at hans lig siden var blevet skaffet af vejen.

Kort efter Jamal Khashoggis forsvinden lækkede tyrkiske myndigheder materiale, som beviste, at Khashoggi blev kvalt og derefter parteret af et hold bestående af 15 mand, der fra Saudi-Arabien var sendt til Istanbul for at gøre det af med Khashoggi.

Ifølge Middle East Eye er Agnes Callamard ledsaget af Helene Kennedy, som er medlem af det britiske overhus, samt Duarte Nuno Vieira, der er retsmedicinsk professor på University of Coimbra i Portugal.

Agnes Callamard har anmodet om at besøge Saudi-Arabien og vil formentlig også række ud til USAs regering under sin efterforskning, skriver The New York Times.

Organisationen Human Rights Watch er ikke tilfreds med undersøgelsen og håber i stedet, at Agnes Callamards undersøgelse kan lede til en større uafhængig FN-undersøgelse.

»Vi er gået i stå med Khashoggi-sagen. Der er en masse beviser, der peger på, at det her er noget, som den saudiske kronprins har bestilt,« sagde Kenneth Roth til AFP i sidste uge og tilføjede:

»Nu skal vi have en uafhængig FN-efterforskning, men FN-generalsekretær Antonio Guterres er desperat efter at undgå det, fordi han ikke vil fornærme saudierne.«

Tidligere i januar lød det fra FNs menneskerettighedskontor, at retssagen i Saudi-Arabien mod 11 unavngivne personer, er »utilstrækkelig«. Dengang lød en klar opfordring også til en uafhængig undersøgelse af sagen med international deltagelse, skrev Ritzau.

Det er ifølge nyhedsbureauet Reuters FNs Råd for Menneskerettigheder, der har udpeget Callamard, Kennedy og Vieira til at lede undersøgelsen.

Jamal Khashoggi skrev blandt andet regimekritiske klummer for den amerikanske avis The Washington Post. I USA har Senatet vedtaget en resolution, der bekendtgør, at samtlige senatorer er enige om, at Mohamed bin Salman er ansvarlig for drabet på Khashoggi.