Nu begynder evakueringen fra virusramt millionby for alvor: Her er hvad du skal vide

Hvor mange er blevet smittet med coronavirus? Hvor har sygdommen spredt sig til? Og hvorfor skal evakuerede australiere nu bo på en ø for asylansøgere? Berlingske giver overblikket.

 

Antallet af coronavirus-smittede bliver ved med at stige. Nu er knapt 6.000 blevet smittet med coronavirus i Kina, og dødstallet er steget til 132 personer.

Det oplyser kinesiske statsmedier natten til onsdag dansk tid. Den smitsomme virus kan dog vise sig at smitte mange flere endnu. Her er, hvad du bør vide.

Hvor slemt står det til i Kina?

Som allerede nævnt er 132 personer indtil videre bekræftet døde i Kina, og i Hubei-provinsen, hvor virus har sit epicenter, er der bekræftet 840 nye tilfælde af smittede.

Det betyder, at op mod 6.000 personer lige nu er bekræftet smittet med coronavirus i Kina. Det er flere smittede patienter, end der var under det sammenlignelige SARS-udbrud i 2003.

Tallet frygtes dog at være væsentligt højere endnu. I alt frygter myndighederne, at flere end 9.000 personer er smittet med virussen, skriver Ritzau.

Ifølge den store og sædvanligvis troværdige Hongkong-avis, South China Morning Post, vurderer medicinske eksperter på The University of Hong Kong, at antallet af reelle smittede alene i millionbyen Wuhan rundede 43.000 lørdag.

Hvor mange har fået coronavirus uden for Kina?

Tirsdag aften så det bekræftede antal smittede personer uden for Kina sådan her ud:

 • Tyskland (en person)
 • Frankrig (tre personer)
 • USA (fem personer)
 • Canada (to personer)
 • Australien (5 personer)
 • Singapore (syv personer)
 • Nepal (en person)
 • Sri Lanka (en person)
 • Thailand (14 personer)
 • Malaysia (syv personer)
 • Japan (seks personer)
 • Sydkorea (fire personer)

Der var i øvrigt otte smitede i Taiwan, syv smittede i Hongkong, to smittede i Vietnam og én smittet i Cambodia.

Hvad med Danmark?

Vi er indtil nu gået fri af virussen. Tirsdag blev en dansk mand indlagt ved højisolation på Skejby Universitetshospital i Aarhus, idet man mente, at manden kunne være smittet med coronavirus. Dette viste sig dog ikke at være tilfældet.

Sundhedsstyrelsen har i samme ombæring meldt ud, at der er meget lille risiko for, at coronavirus når til Danmark.

Er der ingen, der er blevet smittet af hinanden i Europa?

Indtil nu har de fleste smittede europæere fået virussen i Kina. I Tyskland har myndighederne nu registreret det første europæiske tilfælde af smitte inden for landets grænser.

Den 33-årige tyske mand, der – som den eneste i landet – er blevet smittet med virussen, har ikke været i Kina. Han er i blevet smittet af en kinesisk kollega, som for nylig var i Tyskland til en konference. Det var først, da hun fløj hjem til Kina, at hun begyndte at føle sig syg.

Også andre steder begynder man at forberede sig på, at sygdommen kan spredes. I New York har byens sundhedsborgmester, Oxiris Barbot, allerede erklæret, at det er uundgåeligt, ifølge The New York Times.

Er der en vaccine?

Der arbejdes på det. I Australien er en gruppe forskere for første gang lykkes med at dyrke en udgave af virussen i et laboratorium uden for Kina, skriver Ritzau.

Virussen vil nu blive delt med laboratorier, der arbejder tæt sammen med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i Europa og Australien, så der kan arbejdes på at udvikle en vaccine.

Hvad med udlændinge i Kina?

Amerikanere og japanere er natten til onsdag dansk tid blevet evakueret fra Hubei-provinsen, der er coronavirussens epicenter. Et fly med 240 amerikanere om bord forlod således millionbyen Wuhan, hvor virussen først fremkom, i morges. Når de lander i USA, vil de blive sendt i karantæne i to uger, mens de bliver testet for virus.

Samtidig blev 200 japanske statsborgere evakueret – ingen af dem er angiveligt smittet.

Også fra australsk side gør man nu klar til at evakuere 600 borgere fra det virusramte område for derefter at sætte dem i to ugers karantæne på en ø, der normalt huser asylansøgere, skriver The Guardian.

Flere andre lande planlægger også at evakuere deres borgere. Det gælder blandt andet Frankrig, Indonesien og Storbritannien.

Der er også danskere i Hubei. Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice er der i alt 18 danskere i provinsen, og af dem ønsker syv at blive evakueret. Det er dog endnu usikkert, hvordan de skal hentes hjem.