Nu afgiver Spaniens konge tronen

Torsdag kan Spanien hylde en ny konge, efter den 76-årige Juan Carlos ved midnat ikke længere sidder på landets trone.

Juan Carlos har skrevet under på det dokument, som gør, at han nu abdicerer fra den spanske trone. Han beholder dog titlen som konge. Fold sammen
Læs mere
Foto: GERARD JULIEN, GERARD JULIEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spaniens hidtidige konge, den 76-årige Juan Carlos, underskrev onsdag den erklæring, der fra midnat gør ham til tidligere monark, men som ifølge avisen The Guardian alligevel tillader ham at beholde titlen som konge og hans hustru titlen som dronning.

Samtidig ligger der indbygget i erklæringen, at parret opretholder deres immunitet.

Fra midnat er det officielt Juan Carlos søn, Felipe, der bærer kronen, men festlighederne i anledning af tronskiftet løber først af stablen torsdag.

Ceremonien blev gennemført i kongepaladset i Madrid, hvor Juan Carlos foran 160 gæster satte sin underskrift på dokumentet, skriver BBC.

Spørgsmålet om parrets fortsatte immunitet har været et debatemne i Spanien, men allerede kort efter, at Juan Carlos annoncerede, at han ville abdicere, begyndte et parlamentarisk udvalg ifølge The Guardian at udfærdige ordlyden på det dokument, der nu sikrer Juan Carlos og hans hustru, at de heller ikke i fremtiden kan retsforfølges.

Andre medlemmer af den kongelige familie er ikke omfattet af immunitet. Det gælder for eksempel Juan Carlos' yngste datter, Infanta Cristina, der efterforskes for skattesnyd og hvidvaskning af penge fra hendes mands forretningsaktiviteter.

Infanta Cristina er ifølge den britiske avis ikke inviteret med til sin brors indsættelse.