NSA-journalist starter nyt medie

Gleen Greenwald, manden bag de omfattende afsløringer af NSA-spionage, forlader The Guardian for at starte nyt medie. Økonomisk bagmand er pengestærk »filantrop«.

Gleen Greenwald bor til daglig i Brasilien. Her fotograferet d. 9. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVARISTO SA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden bag det seneste halve års afsløringer af international, amerikansk spionage, journalisten Glenn Greenwald, forlader avisen The Guardian for at være med til opstarten af en ny, stor international nyhedsorganisation.

Det kunne nyhedssitet Buzzfeed afsløre sent i aftes dansk tid.

Glenn Greenwald er den blogger, advokat og journalist, som på baggrund af lækkede informationer fra det amerikanske National Security Agency (NSA) har trukket forsider i hele verden med historier om massiv amerikansk regeringsgodkendt overvågning af private personers emails, samtaler og generel ageren på internettet. Afsløringerne er sket på baggrund af lækkede dokumenter fra den tidligere NSA-ansatte, Edward Snowden, som i dag har søgt tilflugt fra de amerikanske myndigheder i Rusland.

46-åige Glenn Greenwald oplyser til Buzzfeed, at han forlader The Guardian efter blot et års ansættelse for en "drøm af en journalistisk mulighed", som kun "kommer én gang i karrieren".

Om den nye "stor-skala" nyhedsorganisation vil Greenwald kun oplyse, at den har massiv finansiel opbakning. Nyheden om den nye organisation er - ironisk nok - tilsyneladende lækket, før Greenwald og hans økonomiske bagmænd er klar til at afsløre detaljer.

Nyheden om Greenwalds nye job udløste i aftes massive spekulationer blandt amerikanske journalister, som forsøger at sætte navn på de økonomiske kræfter bag den nye nyhedsorganisation. Nyhedssitet Politico mener at vide, at en international "filantrop" skulle stå bag organisationen, hvis hovedkontorer skal ligge i New York, Washington D.C og San Francisco, og som tilsyneladende allerede har hyret en del folk:

»Min rolle - ud over at researche og skrive - er at bygge hele journalistenheden op fra bunden ved at rekruttere de journalister og redaktører, som deler min journalistiske etos, og give hele organisationen form, særligt for den politiske journalistiks vedkommende,« oplyser Greenwald til Buzzfeed.

Nyhedsbureauet Reuters mener på baggrund af to uafhængige kilder at vide, at den økonomiske bagmand er Pierre Omidyar, grundlægger af køb-og-salg-sitet eBay, som i dag også ejer Den Blå Avis. Pierre Omidyar er ifølge amerikanske medier god for omtrent 50 milliarder kroner.

Franskfødte iransk-amerikanske Omidyar, 46, er bestyrelsesformand, men ikke involveret i eBays daglige drift. Til gengæld er han, fremgår det af hans Twitter-konto, dybt bekymret over de åbenbart regeringsvelsignede amerikanske spionageaktiviteter.

»Der røg vores frihed til at kende hinanden ("freedom of association", red.): NSA har samlet millioner af e-mail-adressebøger globalt,« tweetede Omidyar i sidste uge med henvisning til en NSA-afsløring i Washington Post.

Omidyar har ikke selv kommenteret Reuters' oplysninger, og Greenwald selv afviser at afsløre mere.

Glenn Greenwald har haft en særegen ikke-eksklusiv tilknytning til The Guardian. Han har åbent fortalt, at han ikke har delt al Snowdens materiale med avisen, men kun med dokumentaristen Laura Poitras, der filmer en dokumentar om og med Snowden.

Greenwald har selvstændigt skrevet bøger og publiceret avishistorier i Indien, Brasilien og nye afsløringer venter tilsyneladende i franske Le Monde. The Guardian har, ligesom Greenwald selv, under og efter NSA-afsløringerne været under massivt pres fra den britiske og amerikanske regering.

Til gengæld har Greenwalds historier åbnet og cementeret britiske The Guardians position på det amerikanske mediemarked.