NSA har infiltreret Yahoos og Googles datacentre

Den amerikanske efterretningstjeneste har fået adgang til data fra millioner af brugerkonti hos Yahoo og Google uden de to internetvirksomheders vidende, viser lækkede dokumenter.

Keith Alexander, chef i the National Security Agency, NSA. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK WILSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) har ifølge lækkede dokumenter hacket kommunikationsled i de amerikanske internetgiganter Yahoo og Google. Det har givet NSA adgang til de to virksomheders datacentre rundt omkring i verden, skriver The Washington Post.

Ifølge avisen, der citerer dokumenter lækket af den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden og interview med amerikanske embedsfolk, kan NSA gennem et program kaldet »Muscular« indsamle metadata fra hundreder af millioner af brugerkonti. Det giver NSA viden om, hvem der sender og modtager mails, lyd og videoer, samt om hvornår de gør det. Programmet opereres ifølge Washington Post i fællesskab mellem NSA og den britiske efterretningstjeneste GCHQ.

Af et strengt fortroligt dokument, der er dateret 9. januar 2013, fremgår, at omkring 181 millioner optegnelser blev indsamlet alene i løbet af de 30 dage op til udarbejdelsen af dokumentet. Optegnelserne indeholder alt fra metadata om mails til indhold såsom tekst, lyd og video.

Ifølge The Washington Post er efterretningsprogrammet i modsætning til andre programmer, som Edward Snowden har afsløret, hemmeligt, også for de to amerikanske virksomheder. Det betyder, at der ikke foreligger en domstolskendelse før dataindsamlingen.

Googles øverste juridiske chef, David Drummond, siger, at firmaet »længe har været bekymret for muligheden for denne form for snageri«.

Yahoo oplyser til nyhedsbureauet AFP, at de »ikke har givet adgang« til deres datacentre til NSA eller andre myndigheder.

I en skriftlig erklæring oplyser den skandaleombruste efterretningstjeneste, at NSA udelukkende har til mål »at opdage og udvikle efterretninger om valide udenlandske efterretningsmål«.

Derfor følger NSA processer, der skal beskytte civile amerikanere og minimere sandsynligheden for, at der bliver indsamlet og udnyttet informationer om amerikanere, står der i erklæringen.

NSA beholder ifølge The Washington Post ikke alle de oplysninger, der bliver indsamlet, men der bliver lagret mange oplysninger, og indsamlingen sker uden for USA ved hjælp af en unavngiven telekommunikationsudbyder, viser dokumenterne.

NSA-chef Keith Alexander har ifølge The Washington Post meldt ud, at han ikke har haft kendskab til, at denne hemmelige dataindsamling har fundet sted.