NSA bliver presset af forfatningen

En føderal domstol går nu i rette med den nationale sikkerhedstjenestes systematiske overvågning af amerikanske statsborgere. NSA kan blive tvunget til at destruere de indsamlede oplysninger.

Den amerikanske sikkerhedstjeneste National Security Agency (NSA) gemmer en stor del af de - måske - ulovligt indsamlede data om blandt andet amerikanske statsborgere langt væk i den lille by Bluffdale i nærheden af Salt Lake City i delstaten Utah. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM URQUHART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det har vakt betydelig opsigt, at en domstol i den amerikanske hovedstad, Washington D. C., har erklæret den amerikanske sikkerhedstjeneste NSAs systematiske indsamling af amerikanernes mobiltrafik for »sandsynligvis forfatningsstridig«.

Når dommeren tager et forsigtigt forbehold, er det selvfølgelig fordi, at ikke mindre end 15 andre dommere, som i modsætning til ham er en del af den domstol, der overvåger NSAs programmer, har erklæret indsamlingerne af de private data for lovlige. Derfor gav dommeren også mulighed for, at regeringen kan appellere, inden dommen får virkning.

»I lyset af de åbenlyse sikkerhedsinteresser, der er på spil i denne sag, så vil jeg give regeringen tid til at appellere, og det kan tage op til seks måneder«, sagde dommer Richard J. Leon.

Dommen blev afsagt i forbindelse med, at to personer havde indgivet en klage over de systematiske indsamlinger. Ingen af personerne var en del af en kriminalsag – de lagde udelukkende sag an af principielle grunde.

Den ene, en kendt konservativ aktivist, fik dommerens medhold i, at samtlige oplysninger om ham i NSAs arkiver skal destrueres. Men der blev altså givet en frist, indtil dommen har været prøvet ved en appeldomstol.

»Jeg har svært ved at forestille mig en mere tilfældig invasion af privatlivet end denne systematiske og højteknologiske indsamling af personlig data fra stort set hver eneste indbygger i landet med det formål at analysere dataene uden en dommerkendelse«, sagde den amerikanske dommer i afgørelsen.

»Det er helt sikkert et brud med de regler om privatlivets fred, som forfatningens fædre har besluttet,« sagde dommeren, som kaldte NSAs opførsel for »næsten orwelsk«.

»Forfatningens fædre ville vende sig mod det, hvis de så, hvad der skete her«, konstaterede Richard J. Leon.

En sejr for Snowden

Justitsministeriet har meddelt, at det vil kigge dommen igennem, og den vil givetvis blive appelleret. Også fordi den har langt videre betydning – blandt andet for behandlingen af sagen mod den tidligere amerikanske NSA-tekniker Edward Snowden, som er hoppet af til Rusland og har lækket informationer om NSAs program til offentligheden.

Dommen er blevet udlagt som en sejr til Snowden, og NSA er hårdt presset af personer fra hele det politiske spektrum på grund af den systematiske overvågning.