NSA-ansat sigtes for at stjæle af hemmelige oplysninger

51-årig, der arbejdede for NSA, stjal computerkoder til fremmede landes netværk, hævder USA's regering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kontraktansat ekspert hos den amerikanske efterretningstjeneste NSA er sigtet for at have stjålet tophemmelige oplysninger.

Det oplyste det amerikanske justitsministerium onsdag.

Sagen kan have ligheder med de hemmelige oplysninger, som en anden kontraktansat ekspert i NSA - Edward Snowden - gjorde en hel verden bekendt med i 2013.

Den anholdte Thomas Martin blev i al hemmelighed anholdt 27. august. Han er sigtet for at have stjålet følsomme regeringsoplysninger.

Ligesom Snowden var han ansat i det private firma Booz Allen. Selskabet udfører arbejde for NSA. Begge havde de godkendelse til at håndtere tophemmelige oplysninger.

Det er forbundspolitiet FBI, der har efterforsket, om Martin stjal og afslørede tophemmelige computerkoder. De satte NSA i stand til at bryde ind i fremmede landes regeringsnetværk.

Det gjaldt lande som Rusland, Iran, Kina og Nordkorea.

Ifølge justitsministeriet blev Martins hjem i Glen Burnie i Maryland og hans bil ransaget. Her blev der fundet dokumenter og oplysninger, som var lagret på "forskellige enheder og flytbare digitale medier".

En stor del af materialet indeholdt tophemmelige oplysninger, hedder det.

Blandt det materiale, som er fundet, er seks hemmeligstemplede dokumenter, som en amerikansk efterretningstjeneste har sikret sig i 2014.

Hvis de dokumenter blev afsløret, så kunne det gøre "exceptionel stor skade" på USA's nationale sikkerhed, siger justitsministeriet.

Sagen er oven på Snowden-sagen overordentlig pinlig for NSA.

Thomas Martins forsvarsadvokater udsendte onsdag en erklæring, hvor de siger, at de ikke er blevet præsenteret for nogle beviser på, at deres klient ville forråde sit land.

Edward Snowden blev kendt over hele verden, da han i 2013 afslørede, hvordan NSA udspionerede USA's egne borgere og fremmede landes regeringer. Han er tiltalt for højforræderi og bor i dag i eksil i Rusland.

/ritzau/dpa