NSA anklages for aflytninger af paven

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har ifølge et italiensk magasin været med på en lytter i Vatikanstaten op til det seneste pavevalg.

Foto: GABRIEL BOUYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske efterretningstjeneste er endnu en gang i vælten, nu anklages NSA for at have aflyttet telefonopkald i Vatikanstaten.

Det italienske magasin Panorama hævder, at NSA har lyttet med på 46 millioner telefonsamtaler i Italien fra december 2010 til januar i år - blandt de aflyttede samtaler er angiveligt opkald til og fra Vatikanstaten. Katolikkernes overhoved skulle også være blevet aflyttet, ligesom NSA angiveligt har været med på en lytter, da der skulle udpeges ny pave tidligere på året, skriver Panorama.

»NSA har aflyttet paven,« skriver magasinet i en pressemeddelelse uden at opgive en kilde til oplysningerne.

Vatikanets talsmand Fader Federico Lombardi tager dog oplysningerne med ro.

»Vi kender ikke noget til sagen og uanset hvad, er vi ikke bekymret over den,« siger han ifølge Reuters.

Sagen om NSAs tvivlsomme metoder begyndte for alvor at rulle, da den tidligere ansatte Edward Snowden lækkede en række fortrolige oplysninger til avisen The Guardian tidligere på året. Han har blandt andet oplyst, at USA har aflyttet en lang række allierede, herunder den tyske kansler Angela Merkel.

Aflytningerne af Vatikanet har ifølge de ubekræftede skriverier i Panorama primært omfattet fire områder - NSA har angiveligt været særligt interesseret i Vatikanstatens holdning til lederskab, trusler mod det finansielle system, udenrigspolitiske mål og menneskerettigheder. NSA har angiveligt lyttet med frem til valget af den nye pave Frans i marts i år.

»Det frygtes, at opkaldene blev aflyttet frem til begyndelsen af den konklave, der valgte pave Frans,« skriver Panorama,

En talskvinde fra NSA afviser ifølge Reuters, at sikkerhedstjenesten aflytter Vatikanet.