Notre Dames to tårne er reddet: Nu lover Macron at genopbygge resten af kirken

Der er udbrudt en voldsom brand i Notre Dame-kirken i Paris. Spiret og to tredjedele af taget er kollapset, men den ikoniske kirkes grundkonstruktion er nu reddet, oplyser brandvæsnet. Slukningsarbejdet er dog ikke ovre af den grund.

 

Tirsdag formiddag er branden i Notre Dame-kirken endelig slukket. Og det parisiske vartegn er ikke længere i fare for at kollapse fuldstændigt.

Den katastrofale brand brød ud mandag aften. Tyk røg og store stikflammer væltede ud af det historiske bygningsværk, som hvert år besøges af millioner af mennesker, og inden aftenen var omme, var både kirkens spir og to tredjedele af taget ædt op af flammerne. I et kort øjeblik var brandvæsnet i tvivl om, hvorvidt den populære turistattraktion overhovedet stod til at redde.

Men omkring kl. 23 dansk tid kom brandvæsnet med godt nyt. De mere end 400 brandmænd havde formået at redde Notre Dames to ikoniske rektangulære tårne, og bygningskonstruktionen var dermed sikker - kirken ville ikke styrte totalt sammen, lød beskeden.

»Det værste er undgået,« sagde præsident Emmanuel Macron ifølge AFP kort efter brandvæsnets udmelding.

»Vi vil genopbygge Notre Dame sammen,« lød det fra præsidenten, der i samme ombæring annoncerede en international fundraising-kampagne til genopbygningen af den katolske kirke.

En brandmand er blevet alvorligt såret under redningsaktionen, ifølge Reuters.

Foto: BERTRAND GUAY.

Det er endnu uvist, hvad der har startet branden, men ud fra den indledende efterforskning vurderer politiet sent mandag aften, at branden er startet ved et uheld, skriver The Guardian. Tidligere på aftenen lød det fra brandvæsnet, at det kunne være renoveringsarbejdet på den knapt 800 år gamle kirke, der startede branden.

Ifølge Frankrigs civilforsvar er »alle midler« blevet taget i brug for at slukke branden pånær brandslukningsfly. Dumpede man vand på bygningen fra flyhøjde, kunne det nemlig få hele kirken til at kollapse, lød begrundelsen.

Se flere billeder af branden her.

Selvom store dele af kirken er ødelagt, er flere af dens uvurderlige kulturskatte reddet, skriver blandt andre France24. Det gælder for eksempel det helgenskrin, som indeholder hvad menes at være Jesu tornekrans.

Præsident Emmanuel Macron har aflyst en tale på grund af storbranden og ankom senere på aftenen til Notre Dame, hvor han følger brandslukningen. På Twitter skrev han tidligere mandag aften, at han »er ked af at se denne del af os alle brænde.«

Branden brød ifølge øjenvidner ud klokken 18.50. Massevis af franskmænd og turister har aftenen igennem været samlet tæt ved kirken og set til, mens den har stået i flammer.

Herunder kan du se en video af de mange parisere, der er samlet for at synge farvel til kirken.

»Det er en national tragedie,« siger et øjenvidne, Paul Rechter, som bor i Marais blot et par hundrede meter fra Notre Dame til The Guardian:

»Det er et symbol på Frankrig, der kollapser foran os, en del af vores nationale identitet, der går op i røg. En del af vor historie, vor kultur, vor litteratur. Hvordan i alverden kunne det ske?«

Paris' borgmester, Anne Hidalgo, betegner det som »en forfærdelig brand«.

»Brandvæsnet i Paris forsøger at kontrollere flammerne,« skriver hun på Twitter.

Ifølge tv-stationen BFMTV er folk blevet evakueret fra den ø i Seinen, hvor Notre Dame ligger, og der er etableret en omfattende sikkerhedszone.

Foto: IAN LANGSDON.

EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker udtrykker i en pressemeddelelse sin sympati for den franske nation, »som også er os«:

»Notre Dame de Paris tilhører os allesammen. Den har inspireret utallige forfattere, malere og filosoffer. Hvilket trist syn,« skriver han i pressemeddelelsen ifølge Ritzau.

Ifølge den tyske forbundskansler Angela Merkel er det selve symbolet på »vores europæiske kultur, der står i flammer«.

Se flere billeder af den voldsomme brand herunder.

/ritzau/