North Carolina ophæver omstridt toiletlov for transpersoner

En omstridt lov i North Carolina bliver ophævet, kort tid før at delstaten ville miste basketballværtskab.

Præsident Donald Trump ved siden af Virginia Foxx, en republikaner fra North Carolina, og Liz Cheney, en republikaner fra Wyoming. Trump er ifærd med at at underskrive et præsidentielt dekret, der tilbageruller tidligere præsident Barrack Obamas påbud til de amerikanske stater, om at lade transpersoner benytte de toiletfaciliteter, der matcher det køn de identificerer sig med - og ikke nødvendigvis det køn de er født med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Harrer

Republikanske politikere i den amerikanske delstat North Carolina siger onsdag aften lokal tid, at de er nået frem til en aftale, der ophæver en kontroversiel toiletlov.

Sidste år var der protester i flere dele af USA mod North Carolina.

Årsagen var, at det var den første delstat, der forbød transkønnede at benytte de toiletter, der matcher det køn, de identificerer sig med.

I stedet sagde loven, at alle personer skulle benytte toiletterne, der svarede til det køn, de er født med.

Der er ikke blevet offentliggjort detaljer omkring den nye aftale, som efter planen skal stemmes igennem torsdag morgen lokal tid.

Det oplyser senator Phil Berger og formand for delstatens generalforsamling Tim Moore på et pressemøde. Begge er republikanere.

Den nye aftale er kommet i stand med den demokratiske guvernør, Roy Cooper.

Han har under hele forløbet været en stor modstander af loven, der bærer navnet HB2.

Den annoncerede aftale kom i stand, få timer før at North Carolina ville miste muligheden for at være vært for de største college-basketballkampe.

Det var Det Nationale Collegeatletikforbund, NCAA, der havde truet med at boykotte North Carolina.

Den famøse toiletlov har også tidligere ført til en boykot af delstaten fra musikere som Bruce Springsteen og Bryan Adams. Store selskaber som PayPal har også aflyst deres investeringer i North Carolina.

Desuden medførte loven, at NBA's All-Star-kamp, som er et opgør mellem USA's største basketballstjerner, blev flyttet væk fra delstaten.

Daværende præsident Barack Obama gav i maj sidste år skoler landet over besked på at lade transkønnede benytte de toiletter, der matcher det køn, de identificerer sig med.

Den nye amerikanske præsident, Donald Trump, rullede kort efter sin tiltræden Obamas tiltag tilbage.