Norske læger: Det kan tage to år for Sverige at få kontrol over virus

Mens Norge, Danmark og Finland har åbnet grænserne for hinanden og en række europæiske lande, er Sverige stadig ladt udenfor. Og sådan kan det fortsætte lang tid endnu, spår norske læger.

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordmænd skal ikke regne med karantænefri rejser til og fra Sverige i år.

Sådan lyder advarslen fra flere norske læger over for det norske Børsen.

»Nordmænd kan glemme Sverige i år. Jeg tror, at det er helt urealistisk, at man skal kunne rejse dertil i år. Måske til næste år, men det afhænger helt af, hvad de vælger at gøre,« siger Bjørg Marit Andersen, tidligere smitteværnsoverlæge ved Ullevål Hospital i Oslo, til Børsen.

Mens Sveriges nabolande genåbner grænserne for hinanden, må svenskere stadig ikke komme ind i Norge, Danmark og Finland, medmindre de indvilger i at gå i karantæne.

I sidste uge advarede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) om en farlig genopblussen i blandt andet Sverige. Det fik den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, til at protestere. Stigningen var blot et udtryk for, at myndighederne var blevet bedre til at teste, forklarede han. Nu spår to norske læger, at det svenske virusudbrud kan fortsætte længe endnu, inden det aftager. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix.

Og for skandinaver, der vil besøge Sverige, lyder reglen også, at de skal gå i karantæne, når de kommer hjem.

Sådan er det, fordi Danmark og resten af Norden har adopteret en ny model, der skal afgøre, hvem der må og ikke må rejse over grænserne – både den ene og anden vej.

Hvis et land skal være åbent for danske turister, skal det ifølge den nye model have under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere ugen inden åbningen. Når først et land er blevet kategoriseret som »åbent«, skal der være 30 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge, inden landet bliver til et »karantæneland«.

Når det gælder Sverige, vil de danske myndigheder dog kigge på de enkelte regioner frem for hele landet.

Svært at opfylde kriterier

Men selv da bliver det svært for Sverige at opfylde kriterierne. Den senest registrerede uge har kun én region i Sverige, Västerbotten, opfyldt de nye kriterier med sine 17,9 smittede pr. 100.000 indbyggere ifølge Statens Serum Institut.

Og mens antallet af nye smittede falder i både Danmark og Norge, synes det stadig at stige i Sverige.

Fra mandag til fredag i sidste uge blev der registreret et rekordhøjt smittetal på 9.094 nye smittede i Sverige. Mandag i denne uge meldte myndighederne om yderligere 2.350 nye smittede.

Det betyder, at over 11.400 svenskere er blevet testet positive inden for den seneste uge, og i alt er der dermed 67.667 smittede svenskere i landet.

Og Bjørg Marit Andersen tror ikke på, at det svenske udbrud kommer til at aftage foreløbig.

»Hvis de lader denne infektion sprede sig uden nedlukning og uden hårde tiltag, så kan det tage et år eller to, før de begynder at have fuldstændig tag i det. Smitten vil sprede sig til hele Sverige og til andre lande,« siger hun.

Jörn Klein, der er assisterende professor ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i mikrobiologi og smitteværn, mener også, at der kan gå længe endnu, inden nordmænd kan komme til at besøge Sverige:

»Fra et rent fagligt perspektiv mener jeg først, når vaccinen er på plads,« siger han til Børsen.

Den norske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkehelseinstituttet, siger til Dagbladet, at det er for tidligt at spå om, hvorvidt det bliver muligt at rejse til Sverige uden at skulle gå i karantæne i år.

Fagdirektøren for instituttet, Frode Forland, oplyser, at de norske myndigheder i stedet tager bestik af smitteudviklingen i de svenske regioner hver 14. dag.

I sidste uge advarede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) imod en væsentlig genopblussen af coronavirussen i 11 europæiske lande. Et af dem var Sverige. Men det fik den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, til at protestere:

»Det er desværre en total fejltolkning af dataene,« sagde han til SVT:

»Vi har et stigende antal tilfælde, men det skyldes, at vi tester enormt meget mere nu, end vi gjorde tidligere.«