Norske jøder beskytter sig

Sikkerhedsniveauet skærpes i de jødiske samfund i Norge. Jøder bliver dræbt, fordi de er jøder, siger lederen af det mosaiske trossamfund i Trondheim

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: Terrorangreb på jøder i Danmark og Frankrig får nu de norske jøder til at hæve sikkerhedsniveauet omkring deres institutioner betragteligt.

I Oslo har man ifølge NRK blandt andet valgt at lukke en vej uden for den lokale synagoge for gennemgående trafik i mindst to år. I Trondheim holdt det mosaiske trossamfund mandag møde med politiet og efterretningstjenesten PST, og her vil man også beskytte sig bedre mod angreb, fortæller trossamfundets leder, Rita Abrahamsen.

»Jøder bliver henrettet bare for at være jøder. Generationerne før mig har oplevet det. Vi må bare være fokuserede, så det her ikke få lov til at eskalere,« siger hun til avisen Klassekampen.

Rita Abrahamsen mener, at der er et mønster i terroren fra Paris og København.

»Det, som definerer et samfund, er, hvordan det tager sig af de mest sårbare grupper. Her i Norge er jøderne en minoritet, og nu ser det ud som om, at jøderne, fordi de er jøder, er et terrormål. Det er bekymrende, og nu håber jeg, at verden får øjnene op for det,« sagde hun i weekenden til NRK.

Det jødiske samfund i Norge anslås at bestå af omkring 1.500 personer.